27.7 C
Άγιος Νικόλαος
1 Οκτωβρίου 2022
Ξενοδοχοϋπάλληλοι Φορείς

Επίδομα ανεργίας – ΟΑΕΔ: Παράταση για 2 μήνες ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας

Την παράταση για τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ, όπως και όλα τα άλλα σχετικά επιδόματα ανεργίας, για άλλους δύο μήνες προαννηγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης με δηλώσεις του. Ο υπουργός εργασίας είπε πως σήμερα, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, θα ανακοινωθούν νέα μέτρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, έως τώρα έχουν δοθεί συνολικά 3,5 δισ ευρώ για την στήριξη της εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης πως το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται μελέτη για την επόμενη μέρα για την εργασία, την κατάρτιση και την επιδοτούμενη απασχόληση.

«Σήμερα, θα ανακοινωθούν νέες ενισχύσεις» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η οικονομική στήριξη που έχει δοθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας είναι σημαντική, επισημαίνοντας ότι μόνο από το υπουργείο Εργασίας έχουν δοθεί έως τώρα 3,5 δισ. ευρώ σε εργαζόμενους και ανέργους. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ότι τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία λήγουν, θα παραταθούν κατά δύο μήνες.

Τόνισε ότι για τους κλάδους που θα μπουν σε αναστολή λειτουργίας θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και να δίνονται τα 534 ευρώ στους εργαζόμενους με αναστολή συμβάσεων εργασίας με την προϋπόθεση και τον όρο να μην απολύονται. «Ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα, συνεχίζει να ισχύει» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ υπενθύμισε ότι, από την 1η Φεβρουαρίου, οι δηλώσεις των αναστολών των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων προαναγγέλλονται.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι στόχος είναι η μετάβαση στην επόμενη μέρα της πανδημίας να γίνει ομαλά. Όπως είπε, καταρτίζεται ήδη ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών και το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται την προετοιμασία μιας μελέτης για την απασχόληση, την αγορά εργασίας και συνολικά για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι θα δοθεί έμφαση στα θέματα των επιδοτούμενων πολιτικών απασχόλησης και στα θέματα κατάρτισης και επανακατάρτισης. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον καλύτερο τρόπο» συμπλήρωσε.
Ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι στη βιομηχανία οι επιπτώσεις δεν θα είναι σημαντικές, ενώ δήλωσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε δύο κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα που είναι ο τουρισμός-επισιτισμός και το λιανεμπόριο. «Θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους κοινοτικούς πόρους και, κυρίως, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, εστιάζοντας στις πολιτικές της επιδοτούμενης απασχόλησης και στα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης και δίνοντας έμφαση σε προγράμματα για ψηφιακές δεξιότητες» εξήγησε ο υπουργός.

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι, το 2020, ο ρυθμός απονομής των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αυξήθηκε κατά 31% σε σχέση με το 2019 και ξεκίνησε τμηματικά η καταβολή των νέων συντάξεων ψηφιακά, μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ. Όμως, όπως είπε, «την ίδια στιγμή, εκκρεμούν 155.000 κύριες συντάξεις, ένας μικρότερος αριθμός επικουρικών συντάξεων και παράλληλες συντάξεις. Έχουμε ήδη ανακοινώσει ένα μέτρο ανακούφισης. Θα καταθέσουμε τροπολογία στη Βουλή, για να δοθεί ένας αριθμός εθνικών συντάξεων, αλλά και αναδρομικά από τότε που έχει υποβληθεί η αίτηση συνταξιοδότησης. Θα λειτουργήσουμε με μέθοδο, με σύστημα και με έναν σύγχρονο τρόπο, αξιοποιώντας και υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα» σημείωσε.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης της εξυπηρέτησης και της ενημέρωσης του κοινού. Για το σκοπό αυτό, όπως υπογράμμισε, θα αναβαθμιστούν οι ιστοσελίδες του υπουργείου, των Οργανισμών και τα τηλεφωνικά κέντρα, ενώ και τα ΚΕΠ θα συμμετέχουν στην ενημέρωση των πολιτών.

πηγή: ethnos.gr

Δείτε ακόμα

Ε.Ε.Α.: Μεγάλη εκδήλωση για το AGORA ATHENS, στην Πλατεία Συντάγματος την Παρασκευή 22/10

Μ. Τ.

Αλλάζουν όλα από Δευτέρα για ΟΑΕΔ και επιδόματα

Ν. Π.

Β. Κικίλιας: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να δέχεται επισκέπτες από τις Η.Π.Α. έως το τέλος της τουριστικής περιόδου

Ν. Π.

Eκτακτο επίδομα για υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους και πολίτες με αναπηρία αλλά και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Μ. Τ.

Φορολογικές Δηλώσεις:Παράταση έως 10 Σεπτεμβρίου 2021

N. K.

Τι θα ισχύει τον Μάιο για τις αναστολές εργασίας

Γ. Π.
φορτώνει....