26 C
Άγιος Νικόλαος
7 Ιουνίου 2023
Φορείς

“Επενδυτική έκρηξη στη µετά COVID εποχή” του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Με άρθρο του προς τα ΜΜΕ ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης αναλύει την μετά τον covid εποχή, από πλευράς επενδύσεων και το θετικό κλίμα που σύμφωνα με τον ίδιο έχει διαμορφωθεί για την χώρα.

Ακολουθήστε το filoxenianews.gr στο Google News
Ακολουθήστε το filoxenianews.gr στο Google News 

του Άδωνι Γεωργιάδη

Παγκόσµιοι κολοσσοί επιλέγουν την Ελλάδα για τις επενδύσεις τους. Στους διαγωνισµούς για τα ελληνικά assets η συµµετοχή σηµαντικών εταιρειών απ’ όλο τον κόσµο ξεπερνά κάθε προηγούµενο. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα µας αυξάνεται διαρκώς, όπως επίσης η κινητικότητα και τα deals στον χώρο των επιχειρήσεων.

Ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος σ’ όλες αυτές τις θετικές εξελίξεις; Η αλλαγή της αντίληψης (perception) για τη χώρα µας στην επιχειρηµατική κοινότητα, τόσο στο εσωτερικό όσο και κυρίως σε διεθνές επίπεδο, όπως και η εµπιστοσύνη στην αναπτυξιακή της προοπτική. 

Η τηρουµένων των αναλογιών επιτυχής διαχείριση της πανδηµικής κρίσης, µε πολύ καλύτερα αποτελέσµατα από άλλες, θεωρητικά καλύτερα οργανωµένες, χώρες, οι πρωτοβουλίες της χώρας µας και οι καινοτοµίες όπως το πρωτοποριακό σύστηµα εµβολιασµού έχουν αντίκτυπο και στην οικονοµία.

Γιατί; Διότι το πώς αντιδρά κάθε χώρα στην κρίση που πλήττει το σύνολο του πλανήτη θεωρείται δείκτης καλής διακυβέρνησης (good governance) και παίζει πλέον σηµαντικό ρόλο στις αποφάσεις των επενδυτών. Πολύ περισσότερο που η Ελλάδα εφαρµόζει µε συνέπεια ένα πρόγραµµα φιλικών προς την επιχειρηµατικότητα και τις επενδύσεις µεταρρυθµίσεων από τον Ιούλιο του 2019. Μεταρρυθµίσεις που έχουν βελτιώσει αισθητά το επιχειρηµατικό περιβάλλον, όπως αποτυπώνεται σε όλους τους δείκτες, ενώ συνεχίστηκαν µε την ίδια συνέπεια και αποφασιστικότητα και µέσα στην κρίση.

Η ανθεκτικότητα που επέδειξε η ελληνική οικονοµία το 2020 δεν προέκυψε τυχαία. Ναι µεν η ύφεση ήταν πολύ µεγάλη (-8,2% του ΑΕΠ) –πώς θα µπορούσε να γινόταν διαφορετικά σε µια οικονοµία που βασίζεται σε πολύ µεγάλο βαθµό στον τουρισµό, τον τοµέα που έπληξε περισσότερο η πανδηµία;–, όµως ήταν αισθητά µικρότερη των αρχικών προβλέψεων, ενώ, ταυτόχρονα, στον τοµέα των επενδύσεων κινηθήκαµε καλύτερα απ’ ό,τι το 2019.

Όχι µόνο δεν µαταιώθηκε ούτε ένα επιχειρηµατικό σχέδιο, αλλά, αντίθετα, “ξεκόλλησαν” και προχωρούν όσα παρέµειναν για χρόνια στα συρτάρια, ενώ ήδη έχουµε εγκρίνει πολλές νέες επενδύσεις µέσω του Enterprise Greece. Το ενδιαφέρον από κάθε γωνιά του πλανήτη για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι έντονο. Και είναι εξαιρετικά αισιόδοξο ότι οι επενδύσεις δεν κατευθύνονται µόνο στον τουρισµό, που αποτελεί φυσικά έναν προνοµιακό τοµέα για την ελληνική οικονοµία, αλλά και σε άλλους τοµείς, όπως τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας, τα τρόφιµα και τον πρωτογενή τοµέα, τα logistics, τη φαρµακευτική βιοµηχανία, τον ναυπηγοεπισκευαστικό τοµέα και κυρίως την τεχνολογία και την έρευνα.

Οι επενδύσεις στην “οικονοµία της γνώσης” που προσελκύει η χώρα µας είναι εξαιρετικά σηµαντικές για τρεις κυρίως λόγους: συµβάλλουν στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναµικού –το ισχυρότερο συγκριτικό πλεονέκτηµα της Ελλάδας– και την αντιστροφή του brain drain, έχουν µεγάλο πολλαπλασιαστή στην οικονοµία συντελώντας στην αύξηση της συνολικής παραγωγικότητάς της, ενώ ενισχύουν και την εξωστρέφειά της, καθώς η εµβέλειά τους καλύπτει το σύνολο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ευρύτερα.

Το ακόµα θετικότερο όλων αυτών των εξελίξεων είναι ότι είµαστε ακόµη στην αρχή. Το υποστηρικτικό περιβάλλον σε πολιτικό και µακροοικονοµικό επίπεδο, η πολιτική σταθερότητα, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, που φέρνει νέες µεταρρυθµίσεις αλλά και πόρους συνολικού ύψους 57 δισ. ευρώ (δηµόσια χρηµατοδότηση και ιδιωτικά κεφάλαια), το νέο ΕΣΠΑ µε επιπλέον 26,7 δισ. ευρώ, οι µειώσεις φόρων και εισφορών, αποτελούν τις βάσεις ώστε στη µετά COVID εποχή να έχουµε επενδυτική έκρηξη στην Ελλάδα, που µπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους επενδυτικούς προορισµούς του πλανήτη.

Δείτε ακόμα

Notam:Νέα παράταση αεροπορικών οδηγιών πτήσεων εξωτερικού.

N. K.

Γρ. Τάσιος: “Ο Μάιος χάθηκε γιατί δεν υπάρχουν κρατήσεις. Στόχος μας να μη χαθεί και ο Ιούνιος”

Γ. Π.

Προθεσμίες υποβολής δηλώσεων για ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

N. K.

ΕΚΗ: Εγκρίθηκαν ενστάσεις εποχικά ανέργων για το επίδομα

Γ. Π.

Εμβολιασμός: Γιατί δεν μπορεί να καταστεί υποχρεωτικός!

Γ. Π.

ΠΟΞ: Η ρευστότητα των ξενοδοχείων έχει φτάσει στο κόκκινο

Γ. Π.
φορτώνει....