Τα άλματα στην τεχνολογία έχουν επιτρέψει την παραγωγή τροφίμων που μοιάζουν με το κρέας, έχουν γεύση κρέατος, έχουν περίπου τα ίδια συστατικά του κρέατος τα οποία όμως εξάγονται από τα φυτά ή δημιουργούνται στο εργαστήριο.Συχνά, το εναλλακτικό κρέας παρασκευάζεται από πρωτεΐνη μπιζελιού ή σόγιας για να κάνει τα προϊόντα αυτά εξίσου πλούσια σε πρωτεΐνες με το παραδοσιακό κρέας.
Τα εναλλακτικά προϊόντα κρέατος δεν είναι κάτι εντελώς καινούριο. Στο παρελθόν υπήρξαν πολλά τρόφιμα που θα μπορούσε κάποιος να πει ότι μιμούνται το κρέας, π.χ. τροφές με βάση το σιτάρι, αλλά μόνο τα τελευταία χρόνια έγινε προσπάθεια να αναπαραχθεί το προφίλ γεύσης και υφής του κρέατος, λόγω των τεχνολογικών αλμάτων της Silicon Valley.
Ενώ το εναλλακτικό κρέας μοιάζει με πραγματικό -μερικά μπιφτέκια μοιάζουν να αιμορραγούν σαν πραγματικό κρέας αγελάδας- οι περισσότεροι βίγκαν και χορτοφάγοι δεν εντυπωσιάζονται. Στην πραγματικότητα, το εναλλακτικό κρέας απευθύνεται στο κοινό που τρώει κρέας. Πράγματι, ότι το 90% των πελατών στις ΗΠΑ που το αγοράζει είναι κρεατοφάγοι που πιστεύουν ότι τα προϊόντα αυτά είναι πιο υγιεινά και καλύτερα για το περιβάλλον.
Αν και οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος έχουν μια υγιεινή δημόσια εικόνα, είναι τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και μπορεί να έχουν εξαιρετικά επεξεργασμένα συστατικά. Από την άλλη μεριά, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και καθόλου χοληστερόλη χωρίς δεν έχουν πρόσθετες ορμόνες ή αντιβιοτικά.
Τα κρέατα με βάση τα φυτά είναι πραγματικά πιο υγιεινά; Εξαρτάται από το πώς τα τρώτε, λέει ο Δρ. Frank Hu, πρόεδρος του τμήματος διατροφής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health. Η αντικατάσταση ενός χάμπουργκερ με φυτικό μπιφτέκι δεν βελτιώνει την ποιότητα της διατροφής σας αν το συνοδεύετε με τηγανητές πατάτες και αναψυκτικά με ζάχαρη, σύμφωνα με τον Hu.
Οι εταιρείες, όπως η Impossible Foods και η Beyond Meat λένε ότι χρησιμοποιούν φυσικά συστατικά και όχι τεχνητά ή γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Σε σύγκριση με το βόειο κρέας, τα μπιφτέκια τους έχουν παρόμοιες ποσότητες πρωτεϊνών και θερμίδων, με λιγότερο κορεσμένο λίπος και καθόλου χοληστερόλη. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες οι οποίες δεν υπάρχουν στο αληθινό κρέας. Ωστόσο, σε σύγκριση με το πραγματικό βόειο κρέας, τα φυτικά μπιφτέκια τους είναι σημαντικά υψηλότερα σε αλάτι. Ενώ το άψητο βόειο κρέας μπορεί να έχει 75 mg νατρίου, η ίδια μερίδα φυτικού μπιφτεκιού μπορεί να έχει 370 mg.

Και δεν είναι μόνο αυτά: Να είστε ανοιχτοί σε «άγριες» ιδέες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, λέει ο Μπιλ Γκέιτς και αναρωτιέσαι: Είναι ο κόσμος έτοιμος να φάει κρέας που δεν προέρχεται από ζώα, αυγά που δεν έκαναν οι κότες και αλεύρι από… σκουλήκια;
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «ΜΙΤ Τechnology Review», στο πλαίσιο της κυκλοφορίας του νέου του βιβλίου με τίτλο: «Πώς θα αποφύγουμε την κλιματική καταστροφή: Οι λύσεις που έχουμε και οι ανακαλύψεις που χρειαζόμαστε» (How To Avoid A Climate Disaster: The Solutions We Have And The Breakthroughs We Need), ο Μπιλ Γκέιτς πρότεινε οι πλούσιες χώρες να καταναλώνουν 100% συνθετικό κρέας προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.
Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates και του επενδυτικού ταμείου Breakthrough Energy Ventures, αν και παραδέχεται πως δεν είναι ο κατάλληλος αγγελιαφόρος του μηνύματος της κλιματικής αλλαγής, δέχτηκε μεγάλη κριτική από πολλούς που δεν είναι έτοιμοι ακόμα να αφήσουν τα μπέργκερ τους. Εξάλλου, είναι επενδυτής είτε ο ίδιος είτε μέσω της Breakthrough Energy Ventures σε πολλές εταιρείες τροφίμων, όπως οι Beyond Meats, Impossible Foods και Memphis Meats.
Η Σιγκαπούρη ήταν η πρώτη χώρα, που στα τέλη του 2020 άναψε το «πράσινο φως» για τις κοτομπουκιές της Eat Just, ενώ σχεδιάζει να καλωσορίσει και το κοτόπουλο Tindle Thy, της Next Gen, η οποία άντλησε σχεδόν 10 εκατ. δολάρια από επενδυτές. Τα συστατικά του περιλαμβάνουν νερό, σόγια, σιτάρι, βρώμη, λάδι καρύδας και μεθυλοκυτταρίνη, ένα μαγειρικό συνδετικό, αλλά το κλειδί για τη γεύση που μοιάζει με κοτόπουλο είναι ένα μείγμα φυτικών λιπών, που του επιτρέπουν να μαγειρεύεται και σαν κρέας κοτόπουλου.
Η πρώην project manager της Uber, Grace O’Brien, εκμεταλλεύτηκε τον ελεύθερό της χρόνο, 3.000 δολάρια από τις οικονομίες της και δημιούργησε ένα νέο είδος vegan αυγού στην κουζίνα της. Χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην επιστήμη των τροφίμων, η O’Brien διαθέτει πλέον ένα βιώσιμο προϊόν, το Peggs, και προσπαθεί να συγκεντρώσει χρηματοδότηση μέσω της καμπάνιας της στο Kickstarter για να μετατρέψει το πάθος της σε επιχείρηση.
Η Memphis Meat έχει δημιουργήσει κρέας από κοτόπουλα, μοσχάρι αλλά και πάπια, με τη μέθοδο της καλλιέργειας των κυττάρων.
Η Aleph Farms στο Ισραήλ καλλιεργεί μπριζόλες χρησιμοποιώντας τρισδιάσταση βιοεκτύπωση με πραγματικά ζωικά κύτταρα αλλά χωρίς τη σφαγή ζώου. Στην ίδια χώρα, η Redefine Meat επίσης εκτυπώνει κρέας, με τη start up να έχει ήδη συγκεντρώσει χρηματοδότηση της τάξης των 29 εκατ. δολαρίων.
Αλλά και η Novameat Tech, με έδρα τη Βαρκελώνη σχεδιάζει να ξεκινήσει την πώληση vegan κρέατος με εκτύπωση 3D.
Εξάλλου, στις ΗΠΑ η Beyond Meat και η Impossible Foods ήδη κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στα «ψεύτικα» μπέργκερ. Η πρώτη ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα ανοίξει την πρώτη παραγωγική μονάδα εκτός ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Κίνα.