Πολιτισμός

Ελληνικό Squid Game: Τα παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα

Το Squid Game αποτελεί την πιο hot σειρά του Netflix αυτή την περίοδο και όσοι την έχουν δει, μιλάνε με τα καλύτερα λόγια, έχοντας φάει κόλλημα με το concept και το σκηνικό της κορεάτικης παραγωγής.

Το σενάριο, για όσους ελάχιστους δεν το έχουν δει είναι το εξής: Άνδρες και γυναίκες που έχουν τεράστια χρέη, μπαίνουν με την συγκατάθεσή τους σε κάτι εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε ένα νησί και υποβάλλονται σε δοκιμασίες ζωής και θανάτου.

Αυτές οι δοκιμασίες έχουν ως πηγή έμπνευσης διάφορα παιχνίδια που έπαιζαν οι Κορεάτες μικροί, με την διαφορά όμως οτι όποιος χάνει, αυτομάτως χάνει και την ζωή του μαζί, ενώ όποιος κερδίζει, απλά επιβιώνει και φτάνει ένα βήμα πιο κοντά στο μεγάλο χρηματικό έπαθλο.

Ας γνωρίσουμε επί της ευκαιρίας μερικά από τα ποιο γνωστά παιχνίδια που έπαιζαν οι αρχαίοι προγονοί μας όταν ήταν μικροί.

Ποιο παιχνίδι είναι η αποδιδασκίνδρα; Τι ήταν η πλαταγή; Γυρίζουμε πίσω το χρόνο για να μάθουμε πως διασκέδαζαν τα παιδιά στην Αρχαία Ελλάδα.


Για τις γενιές που έμαθαν να παίζουν στους δρόμους και τις αλάνες και όχι μπροστά από μια οθόνη, οι λέξεις «κρυφτό», «τυφλόμυγα», «αγαλματάκια ακούνητα», «κυνηγητό» κτλ, ήταν έννοιες ταυτόσημες με το παιχνίδι και τη χαρά. Χιλιάδες χρόνια πριν, σχεδόν τα ίδια παιχνίδια έπαιζαν και οι πρόγονοί μας στην Αρχαία Ελλάδα. Ας δούμε ποια ήταν τα αγαπημένα των παιδιών τότε και πως τα ονόμαζαν.

1. Πλαταγή

Ποιο είναι το πρώτο παιχνίδι με το οποίο ασχολείται ο άνθρωπος στη ζωή του; Η κουδουνίστρα φυσικά. Κάτι αντίστοιχο υπήρχε και στην Αρχαία Ελλάδα. Μια πήλινη κουδουνίστρα την οποία έδιναν στα μωρά για να ξεχνιούνται και να ηρεμούν. Την ονόμαζαν «πλαταγή».

2. Άθυρμα

Ένα από τα πιο συνηθισμένα παιχνίδια τα οποία απευθύνονταν σε παιδιά που ναι μεν είχαν μεγαλώσει, όμως δεν ήταν ακόμη σε θέση να βγουν από το σπίτι και να παίξουν με άλλα παιδιά. Έτσι λοιπόν, είχαν το άθυρμα, το οποίο δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα ξύλινο αλογάκι με τροχούς το οποίο έσερναν με σχοινί.

3. Χαλκή Μυία

Η γνωστή σε όλους μας «τυφλόμυγα». Η ονομασία προέρχεται από το είδος της μύγας που το κυρίως σώμα της έχει το χρώμα του χαλκού και που είναι γνωστή ως «χρυσόμυγα». Οι κανόνες ήταν ίδιοι με σήμερα. Τα μάτια ενός παιδιού δένονταν με ένα μαντήλι και προσπαθούσε στα τυφλά να πιάσει κάποιον από τους συμπαίκτες του. Η διαφορά είναι πως αυτοί τον χτυπούσαν με τις ζώνες τους ή ένα ξύλο.

4.Αποδιδασκίνδρα

Οι κανόνες ήταν απλοί. Ένα παιδί έκλεινε τα μάτια και τα υπόλοιπα έτρεχαν να κρυφτούν. Μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, ανοίγει τα μάτια του και ψάχνει να τους βρει. Κάθε φορά που βρίσκει κάποιον, πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα από εκείνον στην αρχική του θέση αλλιώς χάνει. Μιλάμε φυσικά για το «κρυφτό».

5. Πεντέλιθα

Άλλο ένα παιχνίδι το οποίο παιζόταν μέχρι πρόσφατα. Τα γνωστά «πεντόβολα». Κάθε παιδί είχε μπροστά στα πόδια του πέντε βότσαλα. Έπρεπε να πετάξει ένα στον αέρα και να το ξαναπιάσει, αφού πρώτα έχει πάρει ένα από αυτά που βρίσκονται στα πόδια του. Νικητής όποιος κατάφερνε να τα σηκώσει όλα χωρίς να του πέσει το βότσαλο κάτω.

6. Ασκωλιασμός

Ένα όχι και τόσο γνωστό σε εμάς, αν και σώζεται σε κάποια μέρη της Ηπείρου με την ονομασία «Ασκί». Ήταν ένα παιχνίδι ευλυγισίας και ισορροπίας. Οι παίκτες ανέβαιναν επάνω σε ένα φουσκωμένο ασκί το οποίο ήταν αλειμμένο με λάδι. Νικητής όποιος ισορροπούσε για περισσότερη ώρα πάνω στο ασκί.

7. Το κολλαβίζειν

Σήμερα είναι περισσότερο γνωστό στην Ελλάδα ως «μπιζ». Ένας παίκτης κλέινει τα μάτια του και γυρίζει την πλάτη στους συμπαίκτες του. Κάποιος από αυτούς τον χτυπά και πρέπει να μαντέψει με ποιο χέρι τον χτύπησε για να πάρει τη θέση του.

8. Ακινητίνδα

Ένα παιχνίδι που παίζεται ακόμη και σήμερα από πολλά παιδιά. Η σύγχρονη ονομασία του είναι «αγαλματάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;». Στα αρχαία χρόνια παιζόταν όπως και σήμερα. Ένα παιδί ήταν με γυρισμένη την πλάτη και απαγγέλει. Όσο γίνεται αυτό τα παιδιά από πίσω του κινούνται. Όταν σταματήσει γυρίζει απότομα. Όποιος δεν προλάβει να κοκκαλώσει στη θέση του χάνει και βγαίνει από το παιχνίδι.

9. Η Ίυγξ

Ανάμεσα στα παιχνίδια που προτιμούν τα παιδιά, είναι η Ίυγξ. Σε ένα ξύλινο συνήθως τροχίσκο ανοίγουν δυο τρύπες, περνούν διπλή κλωστή και αφού την περιστρέψουν, μια τραβούν και μια χαλαρώνουν. Ο ήχος που παράγεται θυμίζει ένα πουλί, την ίυγγα, δηλαδή την μυρμηγκοφάγο, από το οποίο πήρε και το όνομα του το παιχνίδι. Λένε μάλιστα πως ανάλογα με τον ήχο μπορούν να κάνουν διάφορες προβλέψεις.

10. Το αστραγαλίζειν

Το αστραγαλίζειν , το παιχνίδι δηλαδή με τους αστράγαλους ή αλλιώς τα κότσια , είναι από τα πιο αγαπημένα ,τόσο των αγοριών, όσο και των κοριτσιών. Τους αστράγαλους τους μαζεύουν από τα πίσω πόδια των κατσικιών και των αρνιών . Καμιά φορά αντί για αστράγαλους χρησιμοποιούν πετρούλες ή καρύδια και αμύγδαλα που τους αρέσουν και να τα τρωνε ! Τα παιδία έπαιζαν και τους «αρτιάζειν αστραγάλους» , τα μόνα ζυγά . Έκρυβε ο ένας του αστραγάλους στο χέρι του κι ο άλλος προσπαθούσε να μαντέψει αν ο αριθμός των αστράγαλων ήταν μονός ή ζυγός, δηλαδή περιττός ή άρτιος.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News και στο Facebook 

linkedin

Δείτε ακόμα

Άνοιξε η πλατφόρμα των δελτίων εισόδου για τις παραστάσεις Kαπετάν Μιχάλης (Ελευτερία ή Θάνατος)

Γ. Π.

Θέατρο, μουσική και ντοκιμαντέρ έρχονται τον Φεβρουάριο στο διαδικτυακό κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου

Γ. Π.

Onassis Stegi: Ένα υβριδικό συμπόσιο που εξετάζει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Πολιτιστικός Τομέας στον αγώνα για την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα

N. K.

Ο Μίτος της Αριάδνης

Γ. Π.

Κρήτη: Ψάχνοντας τη βυθισμένη πόλη του αρχαίου Ολούντος

Γ. Π.

Όλη η συλλογή έργων τέχνης του Λούβρου δωρεάν στο σπίτι σας

Γ. Π.
φορτώνει....