Ο ελαιοτουρισμός έχει προσγειωθεί με έναν γοητευτικό τρόπο στην ατζέντα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και πρόκειται για μία ολόκληρη φιλοσοφία, αισθητική και ιδέα που αξίζει να ανακαλύψει και να εντάξει ο καθένας στη ζωή του.
Σε ένα μεγάλο βαθμό ο ελαιοτουρισμός ξεπερνά την πρόκληση της βιωσιμότητας, καθώς επιφέρει μια πολυδιάστατη ισορροπία μεταξύ περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικο-πολιτιστικής βιωσιμότητας.
Με το θέμα αυτό έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Προέδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Δρ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος ο οποίος αναλύει τις βέλτιστες πρακτικές ανάπτυξης για τη νέα μορφή τουρισμού στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκο, οι διαδρομές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου πληρούν τις παραμέτρους της βιωσιμότητας και αποτελούν έναν ακόμη τρόπο διαφήμισης του ελαιολάδου ως τουριστικού προϊόντος με διαδρομές μέσω των οποίων οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τη διαδικασία παραγωγής, την ποιότητα και την πολιτιστική του σημασία σε όλη τη χώρα.
Ο ελαιοτουρισμός δεν περιορίζεται απλώς σε μια επίσκεψη στο ελαιοτριβείο. Καλύπτει όλο το περιβάλλον της ελιάς. Άλλωστε, το πρόγραμμα «Οι δρόμοι της ελιάς», που υλοποιείται σε κάθε μεσογειακή χώρα, αυτό ακριβώς θέλει να προαγάγει, την ελαϊκή κληρονομιά. Ελαιοτουρισμός είναι η «αισθητική» των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων, το κάλλος που προσδίδουν οι ελαιώνες στο τοπίο. Είναι η ίδια η κουζίνα μας, δεμένη άρρηκτα με τους καρπούς τους. Είναι επίσης η κάθε οργανωμένη δράση στο χωριό ή στην πόλη, η οποία μεταφέρει στον επισκέπτη τη γνώση, την εμπειρία, αλλά και τις εικόνες της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, μέσα από την κουλτούρα του ελαιολάδου.
Η Κρήτη είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που είδε τον ελαιοτουρισμό ως έναν σημαντικό εναλλακτικό τρόπο ανάπτυξης και προώθησης του ελαιολάδου της στα εκατομμύρια των επισκεπτών της, αναγνωρίζοντας παράλληλα και την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων ως μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.
Στην εποχή της εικονικής πραγματικότητας
Μια άκρως διαφοροποιημένη, φουτουριστική εμπειρία παρέχει το υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο Μάρκελλος στο Γαλατάκι Κορινθίας. Ο Νίκος Μάρκελλος εκπροσωπεί την τέταρτη γενιά ελαιουργών στην οικογένειά του. Μαζί με τους συνεργάτες του είχαν την ιδέα να δημιουργήσουν ένα βίντεο εικονικής πραγματικότητας μέσω του οποίου οι επισκέπτες ξεναγούνται στις διαδικασίες της παραγωγής του ελαιολάδου. Φορώντας λοιπόν μια μάσκα VR, έχεις την αίσθηση ότι πετάς πάνω από τον γειτονικό Ισθμό της Κορίνθου και τις κατάφυτες πλαγιές της γύρω περιοχής της Σολυγείας. Στη συνέχεια βρίσκεσαι πάνω σε ένα τρακτέρ που εκτελεί αγροτικές εργασίες στον ελαιώνα και ακολουθείς τους εργάτες που κλαδεύουν τα λιόφυτα. Η δυναμική αυτή απεικόνιση 360 μοιρών συνεχίζεται στο στάδιο της συγκομιδής της ελιάς και καταγράφει όλες τις διαδικασίες που γίνονται για την εξαγωγή και την τυποποίηση του ελαιολάδου. Εκτός από την εικονική ξενάγηση, ο επισκέπτης έχει επίσης τη δυνατότητα να γνωρίσει τον φυσικό χώρο του ελαιοτριβείου και να συμμετάσχει σε γευσιγνωσία. Το σύνολο των εμπειριών αυτών προσελκύει ήδη ομάδες επισκεπτών από Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, το ελαιοτριβείο Μάρκελλος έχει ήδη σχεδιάσει την επόμενη επένδυση σε τεχνολογία που θα διαφοροποιήσει το προϊόν του και θα διευρύνει την επαφή του κοινού με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Όπως βλέπουμε ο ελαιοτουρισμός αναπτύσσεται ως ένας νέος τουριστικός κλάδος με επίκεντρο το εθνικό μας προϊόν.
Με πληροφορίες από: travel.gr και kathimerini.gr