Η έλλειψη προσωπικού γενικότερα ή ειδικότερα η έλλειψη κατάλληλου προσωπικού, εξελίσσεται σε κυρίαρχο θέμα της αγοράς εργασίας καταδεικνύοντας την δυστοκία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην αναζήτηση και στελέχωση των υπαρχόντων θέσεων εργασίας, ενώ καταγράφει και την στρέβλωση της αγοράς.
Οκτώ στους 10 δεν βρίσκουν προσωπικό
Χαρακτηριστικό είναι το εύρημα έρευνας σύμφωνα με την οποία το 78%, δηλαδή οκτώ στους δέκα εργοδότες, δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο προσωπικό, εξαιτίας της έλλειψης εργαζόμενων με τις απαραίτητες δεξιότητες.
Ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν ανοίξουν όλες οι μονάδες στην χώρα μας και Όλοι ψάχνουν προσωπικό.
Το έλλειμμα στις λεγόμενες «βαριές» ειδικότητες του τουρισμού υπολογίζεται πως ανέρχεται μεταξύ 50.000 και 75.000 εργαζομένων και ενδέχεται να διευρυνθεί περαιτέρω καθώς πληθαίνει ο αριθμός των ξενοδοχείων που θα ανοίξουν φέτος για πρώτη φορά.
Και ενώ βαδίζουμε σε μια χρόνια ρεκόρ, επικρατεί «σοκ» στον κλάδο του τουρισμού από την έλλειψη σε προσωπικό . Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, λείπουν πάνω από 80 χιλιάδες εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή από το χώρο και το πρόβλημα τείνει πλέον να γίνει μόνιμο, δεδομένου πως και πέρσι οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό ήταν μεγάλες (περισσότερες από πενήντα χιλιάδες κενές θέσεις).
Η έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό είχε ξεκινήσει να γίνεται έντονη από όταν ο τουρισμός επιχειρούσε την επανεκκίνησή του μετά την πανδημία. Φορείς του τουριστικού χώρου είχαν αποδώσει τη δυσκολία στελέχωσης των θέσεων στην αλλαγή προσανατολισμού των εργαζομένων, επειδή ο τουρισμός παρέμεινε κλειστός λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών. Πολλοί εργαζόμενοι στράφηκαν σε διαφορετικό επαγγελματικό τομέα, με μεγαλύτερη μονιμότητα, καλύτερες αποδοχές και λιγότερες ώρες εργασίας, όπως στο ντελίβερι. Φαίνεται όμως πως η κατάσταση αυτή λαμβάνει πια μόνιμη μορφή.
Ήδη από τον προηγούμενους μήνες που όλοι οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι έχουν κάνει ημέρες καριέρας προς αναζήτηση προσωπικού και εκεί φάνηκαν οι μεγάλες δυσκολίες σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο όταν ζητείται εξειδικευμένο προσωπικό.
Εργαζόμενοι από τρίτες χώρες
Σε επιστολή τους προς την κυβέρνηση το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχουν ζητήσει ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, την εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες, προκειμένου να εργαστούν στα ξενοδοχεία και σε άλλους τομείς του τουρισμού.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος “CapTour”, είπε πως το εργατικό δυναμικό από τη Βουλγαρία και την Αλβανία, που προ δεκαετίας τροφοδοτούσε με εργαζόμενους τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, έχει πλέον εξαντληθεί, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του κλάδου να στρέφουν το βλέμμα τους προς την Ασία και χώρες όπως το Μπαγκλαντές που και εκεί θα υπάρχει το μέγιστο θέμα του πως θα προσφερθούν όλες πλέον αυτές οι απαιτητικές παροχές που προσφέρουν τα ξενοδοχεία με υπαλλήλους που δεν έχουν συνηθίσει να δουλεύουν στους εξοντωτικούς ρυθμούς της βαριάς μας βιομηχανίας. Και το χειρότερο όλων, θα απασχολούν και τους εργαζόμενους να τους «ξετρυπώνουν» από εκεί που θα έχουν κρυφτεί για λουφάρουν, αφού όλοι όσοι έχουν συνεργαστεί με υπαλλήλους από τέτοιες χώρες ξέρουν.