21.5 C
Άγιος Νικόλαος
28 Μαΐου 2023
Ξενοδοχεία Συνεντεύξεις

Διευθύνων Σύμβουλος της Domes Resorts Δρ. Γιώργος Π. Σπανός: «Επέκταση έντος και έκτος Ελλάδας»

Σε συνέντευξη του στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής και στην Στεφανιά Σούκη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Domes Resorts Δρ. Γιώργος Π. Σπανός, μιλάει για το νέο sub-brand Domes Aulus και των Domes Reserves, την επέκταση της Domes Resorts στην Πορτογαλία καθώς και ευρύτερη εταιρική στρατηγική των Domes Resorts και τις αρχικές ενδείξεις για τη σεζόν 2022.

Το 2022 η Domes Resorts θα λειτουργεί συνολικά οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες στο εσωτερικό, ενώ στο brand προστέθηκε ένα resort στην Πορτογαλία.

Δρ. Γιώργος Π. Σπανός

Με συνολικά οκτώ ξενοδοχεία σε κορυφαίος ελληνικούς προορισμούς, ένα άλλο καινούργιο brand, αυτό της «Domes Aulus» στον τομέα των All inclusive πολυτελείας και μια ακόμα συλλογή από μοναδικά ακίνητα με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα Domes Reserves, θα μπει το 2022 για την Λήδρα ξενοδοχειακή, της οικογένειας Σπανού, σηματοδοτώντας παράλληλα και την πρώτη κίνηση της Domes Resorts εκτός Ελλάδας, με το πρώτο ξενοδοχείο στην Πορτογαλία.

H Domes Resorts, που αποτελεί το μεγαλύτερο συνεργάτη του ομίλου της Marriott στην Ελλάδα με πέντε resorts, έχει στα μελλοντικά της πλάνα ένα φιλόδοξο πλάνο επέκτασης εντός και εκτός Ελλάδας: «Eίναι προφανές ότι δεν πηγαίνουμε στην Πορτογαλία μόνο για ένα resort. Όπως επίσης δεν πάμε στην Πορτογαλία με βλέψεις να περιοριστούμε μόνο σε μια χώρα εκτός Ελλάδας. Βλέπουμε μπροστά μας την Ευρωπαΐκή Μεσόγειο, βλέπουμε νέα project για τουρισμού αναψυχής στην Ευρώπη», δηλώνει στην συνέντευξή του στο «business stories» o Dr Γιώργος Σπάνος διευθύνων σύμβουλος της Λήδρα ξενοδοχειακή/Domes Resorts.

Σε σχέση με την ανάπτυξη στην Ελλάδα, επίσης η εταιρεία εξετάζει και άλλους προορισμούς: «Σίγουρα την Χαλκιδική, τις Κυκλάδες και το Ρέθυμνο. Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, νομίζω ότι για λόγους ενίσχυσηςτου brand θα πρέπει επίσης να αναπτυχθεί ένα σημείο αναφοράς. Για την πρωτεύουσα, μελετάμε ένα πολύ ιδιαίτερο Domes Reserves, δηλαδή ένα ξενοδοχείο που θα διαθέτει μέχρι 60 – 70 κλειδιά, στοχεύοντας κυρίως στην υφιστάμενη πελατειακή βάση των Domes Resorts».

Domes Of Elounda

Το ξεκίνημα

Εδώ και δύο δεκαετίες, η εταιρεία της οικογένειας Σπανού επενδύει με συνέπεια στον τουρισμό: «Ιδρυτής της Λήδρα ξενοδοχειακή ήταν ο πατέρας μου, ο καθηγητής καρδιοχειρουργικής, Παναγιώτης Σπάνος. Είναι από την Αμμόχωστο της Κύπρου, που ήταν η περισσότερο αναπτυγμένη, ξενοδοχειακά, περιοχή της Κύπρου πριν την κατοχή, κάτι που μαζί με την διορατικότητα του τον έκανε να πιστεύει βαθιά σ’αυτό τον τομέα της οικονομίας. Το 1993 προχώρησε στην εξαγορά του ξενοδοχείου τριών αστέρων Ελούντα Blue Bay, δυναμικότητας 80 δωματίων. Ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για το ταξίδι της Ledra Hotels & Villas, η οποία μετέπειτα μετουσιώθηκε στην εποχή της Domes Resorts. Σήμερα, η Ledra Hotels & Villas είναι ένας πολυβραβευμένος όμιλος πολυτελών ξενοδοχείων και κατοικιών με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία και μάλιστα πολύ πρόσφατα η Domes Resorts αναδείχθηκε στην ψηφοφορία του 28ου του ετήσιου World Travel Awards ως νικητής του βραβείου για το καλύτερο ανεξάρτητο, διεθνώς ξενοδοχειακό όμιλο του 2021 (World’s Leading Independent Hotel Group 2021)».

Ο όμιλος έχει παρουσία σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος – με πρόσφατη επέκταση στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Πορτογαλία. Η πορεία της εταιρείας μέχρι σήμερα είχε πολλούς και διαφορετικούς σταθμούς, όπως αναφέρει ο κύριος Σπανός: «Ένας μεγάλος σταθμός στη διαδρομή ανάπτυξης της εταιρείας υπήρξε το άνοιγμα του ξενοδοχείου πέντε αστέρων Domes Of Elounda, το 2008, το οποίο αποτελεί μέχρι και σήμερα την ναυαρχίδα του ομίλου, έπειτα από τρεις διαδοχικές επεκτάσεις. Αμέσως μετά, θεωρώ ότι το 2015 υπήρξε ξεχωριστή στιγμή, όταν το Domes Of Elounda, προχώρησε στρατηγική συνεργασία με μια απ’ τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες την Marriott International. Μέσα από αυτή τη συμμαχία η Marriott επέστρεψε δυναμικά στην Ελλάδα και μάλιστα στην Ελούντα μέσω του brand Autograph Collection. Η συνεργασία μας με την Marriott International ήταν τόσο πετυχημένη ώστε να εξελιχθεί και σήμερα να αποτελεί τον μεγαλύτερο συνεργάτη της Marriot International στην Ελλάδα με πέντε resorts.

Domes Noruz

Ένα ακόμα ορόσημο για τον όμιλο υπήρξε το άνοιγμα της πρώτης ξενοδοχειακής μονάδας εκτός Ελούντας. Το 2016 εγκαινιάζουμε το Domes Noruz, Autograph Collection, στα Χανιά της Κρήτης, που ήταν και το πρώτο adults-only resort της Marriott international παγκοσμίως, αποτελώντας πόλο έλξης για ταξιδιώτες που αναζητούν ένα χώρο πιο ιδιαίτερο. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, μόλις σε πεντέμισι μήνες αποτελώντας μάλιστα, το συντομότερο διάστημα κατασκευής νεόδμητου ξενοδοχείου στην ιστορία της Marriott».

Domes Zeen Chania

Ακολούθως το 2008, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό με τη συμμετοχή 20 ομίλων, η Domes Resorts επελέγη να διαχειριστεί το Miramare Resort στην Κέρκυρα, ένα ιστορικό ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του πρώην εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί. Η συμφωνία αυτή ήταν η πρώτη σύμβαση μίσθωσης (lease) του ομίλου. Είναι ένας επίσης μοναδικός σταθμός, αφού, μέσω αυτής, ο όμιλος άρχισε να διαχειρίζεται όχι μόνο ιδιόκτητα ξενοδοχεία, αλλά πλέον να προσβλέπει και σε ευρύτερες συνεργασίες σχολιάζει ο CEO της εταιρείας. Μια ακόμα χρονιά ορόσημο για την Domes Resorts ήταν το 2020, όταν ο όμιλος υπέγραψε στρατηγική συμφωνία με την HIP/Blackstone, έναν από τους τρεις μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων στην Μεσόγειo. Η συμφωνία ανάμεσα στην Domes Resorts και την HIP προέβλεπε ένα υβριδικό μοντέλο διαχείρισης για δύο από τις πέντε μονάδες που απέκτησαν στην Ελλάδα. Προϊόν αυτή της συμφωνίας υπήρξε, το 2021, το άνοιγμα του ξενοδοχείου Domes of Corfu, Autograph Collection, που θεωρήθηκε μια από τις πιο πετυχήμενες επανατοποθετήσεις και ανοίγματα της HIP. «Επιπλέον η εξαγορά του ξενοδοχείου Elounda Blu Resort της οικογένειας μας από την HIP επιβεβαιώνει την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας.Το Elounda Blu Resort θα προχωρήσει σε εργασίες αναβάθμισης, στο τέλος των οποίων, το 2022 θα ενταχθεί στο brand της Domes Resorts, με όλα όσα φέρνει αυτή η κίνηση, από την ολοκληρωμένη εμπειρία διακοπών έως τις ξεχωριστές γαστρονομικές επιλογές και το signature spa.

Domes Miramare

Tο τέλος του 2021 έφερε την εντυπωσιακή, θεωρούμε για τα ελληνικά δεδομένα συμφωνία ανάληψης του Lake Spa Resort στη Vilamura της Πορτογαλίας την οποία υπογράψαμε πρόσφατα. Πρόκειται για ένα εμβληματικό resort στο Algarve, που αποτελεί και το πρώτο βήμα επέκτασης της Domes Resorts εκτός Ελλάδας, αλλά και την πρώτη αντίστοιχη κίνηση ελληνικού ομίλου στην αγορά της Πορτογαλίας», αναφέρει ο κύριος Σπανός.

Η Domes Resorts μπαίνει έτσι στο χώρο της διεθνούς διαχείρισης ξενοδοχείων μέσα από την συνεργασία με την HIP το μεγαλύτερο ιδιοκτήτη εποχικών ξενοδοχειακών μονάδων στη νότια Ευρώπη, που ανήκει σε επενδυτικά κεφάλαια της Blackstone – για τη διαχείριση του εμβληματικού The Lake Resort στην Πορτογαλία. Το πεντάστερο ξενοδοχείο 192 δωματίων, που διαθέτει προνομιούχα θέση με άμεση πρόσβαση στην παραλία, πρόκειται να μετατραπεί πλήρως σε ένα Domes Resorts από το 2022, ενώ το ποσό των 7 εκατομμυρίων εύρω θα επενδυθεί για την αναβάθμιση, την μετατροπή και την επανατοποθέτηση του ξενοδοχείου στην αγορά.

Domes Corfu

Με πιο σκεπτικό αποφάσισε η εταιρεία κινηθεί εκτός Ελλάδος και ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία της πανδημίας;«Ερχόμενος από άλλο χώρο, αυτόν της ιατρικής, κατά την είσοδο μου στο χώρο του τουρισμού είχα από την αρχή εντυπωσιαστεί από την τεχνογνωσία των εταιρειών που ηγούνταν του τομέα στην Ελλάδα. Οπότε για μένα ήταν φυσικό επακόλουθο να εξάγουμε τεχνογνωσία εκτός Ελλάδα. Εταιρίες όπως η San/lkos, Grecotel, Mitsis, Αtlantic αλλά και εταιρείες που αναπτύσσονται τοπικά σε ένα προορισμό, όπως είναι τα Myconian Collection και Daios, αποτελούν εταιρείες με βαθιά τεχνογνωσία και καινοτομία, με δυνατά εμπορικά concepts, εταιρείες που πρωτοπορούν σε πολλούς τομείς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Πιστεύω πως θα δούμε με αντίστοιχες κινήσεις στο μέλλον. Όπου υπάρχει τεχνογνωσία και ζήτηση προκύπτουν ευκαιρίες. Εμείς αναζητούμε ευκαιρίες και αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι ευκαιρίες υπάρχουν και εκτός Ελλάδας. Και γι’ αυτό προχωρήσαμε αυτή την κίνηση στη Πορτογαλία».

Τι φέρνει το 2022

Το 2022, η Domes Resorts θα λειτουργεί συνολικά οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες εντός Ελλάδας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι πέντε που λειτούργησαν το 2021 ως Domes Resorts στην Ελούντα, τα Χανιά, την Κέρκυρα (Domes of Elounda/Autograph Collection, Domes Noruz Chania/Autograph Collection, Domes Miramare/a Luxury Collection Corfu, Domes Zeen Chania/a Luxury Collection Crete, Domes of Corfu/Autograph Collection).

Στο brand Domes Resorts έρχεται να προστεθεί το ανακαινισμένο Domes Lake Resort,Algarve στην Πορτογαλία, καθώς επίσης και το ανακαινισμένο Domes Aulus Elounda (πρώην Elounda Blu) και Domes Αulus Zante στη Ζάκυνθο.

Elounda Blu

«Το 2022, η Domes Resorts θα λανσάρει ένα ολοκαίνουργιο brand της, αυτό τηs Domes Aulus, ενός luxury all-inclusive brand. Με αυτό τον τρόπο θα εισέλθει δυναμικά στην αγορά των luxury all-inclusive resorts που αποτελούν ιδιαίτερα εμπορικά concepts, με μεγάλη έλξη επισκεπτών τα τελευταία χρόνια. Όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες θα ανήκουν σε international brands, οι συμφωνίες των οποίον θα ανακοινωθούν σε επόμενο χρόνο. Από τις οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες, οι τρεις είναι ιδιοκτήτες, οι τέσσερις είναι υπό την διαχείριση managed από τον όμιλο και μία είναι μισθωμένοι από εμάς.

Επίσης το 2022, η Domes Resorts θα λανσάρει και τα Domes Reserves, μια συλλογή από μοναδικά κτίρια (assets) με πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ξεκινούμε από τον Domes Maison στην Κέρκυρα, ένα διατηρητέο νεοκλασικό ακίνητο με μια πανέμορφη αυλή, στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, το οποίο θα λειτουργεί ως member’s club για τους πελάτες της Domes Resorts στο νησί και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και αναψυχής κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στην πόλη. Τέτοιου είδους προϊόντα σκοπεύουμε να αναπτύξουμε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, με σκοπό να ενισχύσουμε τόσο την σχέση μας με τους επισκέπτες των Domes Resorts όσο και με εκείνη που αναπτύσσουμε με τους προορισμούς όπου δραστηριοποιούμαστε».

Domes Aulus Zante

Επενδύσεις και πανδημία

Σε επίπεδο επενδύσεων, ο κ. Σπάνος αναφέρεται τα τελευταία χρόνια όμιλος μετακινήθηκε από το μοντέλο της οργανικής ανάπτυξης αποκλειστικά με ιδιόκτητα ξενοδοχεία και προχώρησε σε συμφωνίες μίσθωσης και σε υβριδικά μοντέλα διαχείρισης (hybrid management contacts). Την τελευταία τετραετία είχαμε άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε projects στα οποία έγιναν επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα χρόνια δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, Αλλά έχουμε πολλά φιλόδοξα έργα υπό διαπραγμάτευση και αξιολόγηση. Στόχος μας είναι η Domes Resorts να αναπτυχθεί ως ένα ηγετικό luxury brand στον χώρο των resorts στην Ευρώπη. Έχουμε εντοπίσει ιδιαίτερα μεγάλες ευκαιρίες για ανάπτυξη και εξέλιξη σε εξειδικευμένους και πολλά υποσχόμενος τομείς της αγοράς. Για να το επιτύχουμε, έχουμε στη διάθεσή μας και αναπτύσσουμε περαιτέρω μιας σειρά στρατηγικών συνεργασιών με θεσμικούς επενδυτές, όπως και συμφωνίες lease η διαχείρισης, ανεξάρτητα ακίνητα και φυσικά δικά μας ιδιόκτητα περιουσιακά στοιχεία».

Domes Lake Resort,Algarve

Μέσα στην πανδημία, το 2021 τα ξενοδοχεία του ομίλου κινήθηκαν περίπου στο 80% – 85% των εσόδων του 2019, μέσα σε λιγότερες ημέρες λειτουργίας, που σημαίνει ότι τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από εκείνα που είχαν καταγραφεί τους αντίστοιχους μήνες του 2019. «Ωστόσο, το κυριότερο μήνυμα που λάβαμε, εν μέσω κορωνοϊού, είναι πως οτιδήποτε μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και πάντα πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες και σχέδια εκτάκτου ανάγκης. Η εικόνα για το 2022, χωρίς να έχουμε δει τον τυχόν αντίκτυπο από την μετάλλαξη ” Όμικρον “, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Έχει καταγραφεί ήδη μια τάση μεγαλύτερη του 50%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 που είχε σημειώσει ρεκόρ στις προκρατήσεις μέχρι τις αρχές του 2020, οπότε και άρχισε η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού.

Η διαχείριση της κρίσης το 2020 από την Ελλάδα και το πλήγμα στον τουρισμό κρουαζιέρας και στους προορισμούς σχετικά μειωμένη υγειονομικής ασφαλείας (π.χ. βόρεια Αφρική, Τουρκία) έχουν τοποθετήσει στην Ελλάδα στην κορυφή της ζήτησης από τις αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Αν αξιοποιήσουμε την τάση αυτή, με επένδυση στην μερική βελτίωση των υποδομών, στην διαχείριση του κορεσμού και υπέρ τουρισμού σε ορισμένες περιοχές και στον τουρισμό εμπειρίας, και αν επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, εκπαιδεύοντας τους εργαζόμενους και παρέχοντας ευκαιρίες ανέλιξης, παράλληλα με τις κινήσεις που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα με στρατηγικούς επενδυτές και στρατηγικά projects, θεωρώ πως η Ελλάδα θα παραμείνει σημαντικά αναπτυξιακή στο πεδίο του τουρισμού τα επόμενα χρόνια».

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News και στο Facebook 

Δείτε ακόμα

Το νέο ΦΕΚ για τη μείωση σπατάλης τροφίμων και υλικών συσκευασίας σε Ξενοδοχεία-εστιατόρια

Γ. Π.

NUMO Ierapetra: Το Διαμάντι της νότιας Κρήτης

Γ. Π.

Μήνυμα ασφαλούς ανοίγματος της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας στέλνει ο Θεοχάρης

Γ. Π.

Smart Hotel “ONOMA” στη Θεσσαλονίκη

Γ. Π.

Δημήτρης Φραγκάκης: Πρωταγωνιστής της ανάκαµψης ο Τουρισµός

Γ. Π.

Τουρισμός: Ελλάδα 5 αστέρων – Μπαράζ επενδύσεων σε όλη τη χώρα

Γ. Π.
φορτώνει....