
Ο γενικός στόχος του έργου MD.net” Mediterranean Diet είναι να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις για την ανάδειξη της διατροφής στις χώρες της Μεσογείου ως θέµα αναπόσπαστο της μεσογειακής ταυτότητας, που είναι εγγεγραμμένη στον κατάλογο της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Οι δράσεις του σχετίζονται µε ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, και παραδόσεων σχετικά µε τον πολιτισµό, το τοπίο, τον τρόπο ζωής, τους τρόπους εργασίας για την παραγωγή των τοπικών προϊόντων (καλλιέργειες, συγκοµιδή, αλιεία, κτηνοτροφία, διατήρηση, επεξεργασία, µαγείρεµα, διανοµή και κατανάλωση τροφίµων.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου και ειδικότερα του παραδοτέου 4.3.1 (Υλοποίηση συνεργατικών εργαστηρίων) πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό εργαστήριο με θέμα «Τάσεις και εξελίξεις στον τομέα της αγροδιατροφής».
Το διαδικτυακό εργαστήριο χαιρέτησαν η αντιπεριφερειάρχης οικονομικών θεμάτων της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Χανιωτάκη και ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης.
Στη συνέχεια, η συντονίστρια του έργου από την Περιφέρεια Κρήτης κα Ρούλα Παπαδοπούλου, παρουσίασε τους σκοπούς και τους στόχους του έργου, τις μέχρι τώρα υλοποιημένες δράσεις και τα σημεία ορόσημα.
Ακολούθησε η παρουσίαση της Δρ. Γεωργίας Ζούνη η οποία ανέλυσε εκτενώς «Πώς ο COVID-19 επιτάχυνε τις τάσεις στην αγροδιατροφή & στον αγροτουρισμό» και στη συνέχεια παρουσίασε τις «Προκλήσεις & τις νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις».
Την επόμενη παρουσίαση, πραγματοποίησε ο Γιώργος Καραμανώλης από την εταιρεία Crowdpolicy, ο οποίος ανέδειξε την περίπτωση του AgroLasithi – δράση/ πρωτοβουλία που υλοποιεί σε συνεργασία με το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου- ως ψηφιακή καινοτομία στην αγροδιατροφή και ως καλή πρακτική. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε ψηφιακά εργαλεία που συντελούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αλλά και στη διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των πολιτών.
Των παρουσιάσεων ακολούθησε συζήτηση, στο πλαίσιο της οποίας τοποθετήθηκαν οι συμμετέχοντες στη διαδικτυακή εκδήλωση, οι οποίοι έφτασαν τους εξήντα πέντε (65) και των οποίων το ενδιαφέρον διατηρήθηκε ζωντανό σε όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου. Από την πλευρά τους, οι συμμετέχοντες, προέρχονταν από διάφορους χώρους: εστίαση, αγροδιατροφή, αγροτουρισμός, κλπ.
Τη διοργάνωση και το συντονισμό του εργαστηρίου, πραγματοποίησαν οι εξωτερικοί συνεργάτες- σύμβουλοι του έργου από την εταιρεία ΕΤΑΜ ΑΕ.
Το σχήμα των εταίρων περιλαμβάνει 13 εθνικούς και περιφερειακούς εταίρους από τις επιλέξιμες χώρες MED. Το MD.net αφορά τον Άξονα Προτεραιότητας (1) του Προγράµµατος “Προώθηση της ικανότητας καινοτοµίας στη Μεσόγειο για την ανάπτυξη έξυπνης και βιώσιµης ανάπτυξης”. Πρόκειται να συγκροτηθούν θεματικές ομάδες εργασίας που θα αναλύσουν τα αποτελέσματα των έργων MED καθώς και εκείνα που αναπτύσσονται από άλλα προγράμματα / οργανισμούς / δίκτυα που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο, προκειμένου: να εντοπίσουν τα κενά και τις ελλείψεις που έχουν εντοπιστεί ή ακόμη και να προσδιορίσουν τα πλαίσια πολιτικής και τα σχετικά στρατηγικά σχέδια που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν.
Το έργο θα διαρκέσει 48 µήνες. Ο συνολικός του προϋπολογισµός είναι 3.727.330 ευρώ, και ο προϋπολογισµός για την Περιφέρεια Κρήτης αντιστοιχεί σε 323.287,50 ευρώ. Η κοινοτική συµµετοχή για την Περιφέρεια Κρήτης (85%), αντιστοιχεί στο συνολικό ποσό των 274,794.38ευρώ.
Στην υλοποίηση του έργου, θα συμμετέχουν οι εξής φορείς:
1) Περιφέρεια Καµπάνιας που αποτελεί και τον Γενικό Συντονιστή (Ιταλία)
2) Πανεπιστήµιο Algavre (Πορτογαλία)
3) ∆ηµόσιο Ίδρυµα RERA S.D. για Συντονισµός και Ανάπτυξη (Κροατία)
4) Περιφέρεια Κρήτης (Ελλάδα)
5) Πανεπιστήµιο Mostar (Βοσνία-Ερζεγοβίνη)
6) Μεσογειακό Ίδρυµα ∆ιατροφής (Ισπανία)
7) Επιµελητήριο Εµπορίου, Βιοµηχανίας και Ναυτιλίας Σεβίλλης (Ισπανία)
8) Περιφέρεια Εµίλια Ροµάνα (Ιταλία)
9) E-zavod Συµβουλευτική έργου, έρευνα και ανάπτυξη ολοκληρωµένων λύσεων (Σλοβενία)
10) Επιτροπή Ευρωµεσογειακής Συνεργασίας Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών (Ιταλία)
11) Ένωση ∆ήµων Αλβανίας (Αλβανία)
12) Υπουργείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, Αλιείας και ∆ιατροφής (Ισπανία)
13) Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους (Κύπρος)