28.9 C
Άγιος Νικόλαος
28 Ιουλίου 2021
Travel Guide

Cretaquarium – Ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία της Ευρώπης στο Ηράκλειο

Η γέννηση του πρώτου μεγάλου ενυδρείου της Ελλάδας

Η δημιουργία ενός μεγάλου και σύγχρονου θαλάσσιου ενυδρείου στην Κρήτη ήταν μια πρόκληση και ένα όραμα της τοπικής ερευνητικής κοινότητας, αλλά και της κοινωνίας της Κρήτης. Η εντυπωσιακή ανταπόκριση των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών του Ενυδρείου Κρήτης, κάθε χρόνο, δικαιώνει τις επίπονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν τόσο από το πρώην Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης όσο και από τον σημερινό ενιαίο φορέα θαλάσσιας έρευνας της χώρας, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.).

Tο CRETΑquarium εξειδικεύεται στην παρουσίαση των ειδών και των οικοσυστημάτων της Μεσογείου, μιας θάλασσας με μοναδική βιοποικιλότητα που γέννησε πανάρχαιους πολιτισμούς και που υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Σε 60 ενυδρεία διαφόρων μεγεθών, με συνολικό όγκο 1.700.000 λίτρων θαλασσινού νερού, φιλοξενεί 2000 άτομα από 200 διαφορετικά είδη της μεσογειακής θάλασσας, αναπαριστώντας με την κατάλληλη σκηνογραφία τους κρητικούς και μεσογειακούς θαλάσσιους βυθούς. Επιπλέον, το Ενυδρείο Κρήτης σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες καινοτόμες υπηρεσίες, περιθάλπει τραυματισμένα ζώα και συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα θαλάσσια είδη.

Η μακρόχρονη εμπειρία του Κέντρου στην θαλάσσια έρευνα της Μεσογείου, υποστηρίζει την εξειδίκευση του Ενυδρείου στην παρουσίαση των ειδών και των οικοσυστημάτων της Μεσογείου, μιας θάλασσας που συντηρεί θαυμαστή βιοποικιλότητα, που γέννησε πανάρχαιους πολιτισμούς και που υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες. 

Ο κάθε επισκέπτης λοιπόν έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τους κατοίκους της Μεσογείου, να μάθει, να γοητευθεί και να συμβάλει στο βιώσιμο μέλλον της. Έτσι, στο Ενυδρείο Κρήτης το θέαμα συναντιέται με τη γνώση και η εμπειρία με τον προβληματισμό.

Τα Παρασκήνια του CretAquarium

Κάθε μεγάλο ενυδρείο που συντηρεί και εκθέτει χιλιάδες διαφορετικούς οργανισμούς αποτελεί ένα πολύπλοκο συγκρότημα κτιριακών, μηχανολογικών και ερευνητικών υποδομών. Στο Ενυδρείο Κρήτης, οι χώροι που υποστηρίζουν την καθημερινή λειτουργία, τα «παρασκήνια» της επιβίωσης των ειδών καταλαμβάνουν έκταση 2600τμ. Ένα μεγάλο τμήμα τους καταλαμβάνουν οι «καραντίνες», ένα άλλο ενυδρείο μέσα στο ενυδρείο, και αφορούν σε δεξαμενές που εξυπηρετούν και συνδυάζουν διαφορετικούς σκοπούς όπως η προσαρμογή των ζώων και η αποπαρασίτωση, η ανάπτυξή τους ως το κατάλληλο μέγεθος, η περίθαλψη στην περίπτωση παθολογικού προβλήματος, η αναπαραγωγή και ανατροφή του γόνου, η ολοκλήρωση του κύκλου ζωής ορισμένων ζώων προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα για τις ανάγκες της έκθεσης (πχ μέδουσες), η παραγωγή και διατήρηση ζωντανής τροφής (φυτοπλαγκτόν, ζωοπλαγκτόν, μύδια, φύκια) και η παρατήρηση οργανισμών για επιστημονικούς σκοπούς.

Καθημερινά ετοιμάζεται το διαιτολόγιο των ζώων, μια ποικιλία τροφών που αποτελείται από μύδια, γαρίδες, καλαμάρια, ποικιλία ψαριών, βιομηχανική τροφή ανάλογα με τις απαιτήσεις των ειδών. Η παροχή της τροφής από το αρμόδιο προσωπικό του Ενυδρείου γίνεται από τους τεχνικούς χώρους εξυπηρέτησης των δεξαμενών. Ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία είναι η εξασφάλιση της διατροφής μεγάλων σαρκοφάγων θηρευτών που συνυπάρχουν και ανταγωνίζονται για τα κομμάτια τροφής. Εξειδικευμένο προσωπικό ελέγχει την ποσότητα που τρωει το κάθε ζώο, μια εντυπωσιακή διαδικασία που μπορεί να παρακολουθήσει ο επισκέπτης καθημερινά σε συγκεκριμένες ώρες και να αντιληφθεί τις διαφορετικές συμπεριφορές και τους ανταγωνισμούς των σαρκοφάγων θηρευτών όπως οι καρχαρίες.

Το φυσικό θαλασσινό νερό του ενυδρείου προέρχεται από γεώτρηση βάθους 200μ, με σταθερή αλατότητα και θερμοκρασία εξασφαλίζοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Η μεγαλύτερη μάζα του νερού αφού φιλτραριστεί επιστρέφει στις δεξαμενές έκθεσης και μόνο ένα μικρό ποσοστό νερού ανανεώνεται. Η περίσσεια νερού προωθείται, μετά από ειδική επεξεργασία, σε φρεάτιο συλλογής και από εκεί στην ανοιχτή θάλασσα σε απόσταση 400μ από την ακτή.


Η κάθε δεξαμενή είναι αυτόνομη ως προς τον καθαρισμό του νερού. Υποστηρίζεται από μηχανικά φίλτρα τα οποία κατακρατούν τα φερτά σωματίδια μεγαλύτερου μεγέθους που περιέχονται στο νερό και από βιολογικά φίλτρα τα οποία κατακρατούν διάφορα βλαβερά ιόντα καθώς το νερό περνά από στρώματα φυσικού πορώδους υλικού (άμμο κοραλλιού). Ο καθαρισμός του νερού εδώ εστιάζεται στην απομάκρυνση των τοξικών για τα ζώα ουσιών όπως είναι η αμμωνία (προϊόν μεταβολισμού των ζώων) ή άλλα παράγωγα του αζώτου και επιτυγχάνεται με την βοήθεια βακτηρίων τα οποία τρέφονται και αναπτύσσονται με την κατανάλωση των παραπάνω ιόντων.

Επίσης, σχεδόν κάθε δεξαμενή απαιτεί διαφορετική θερμοκρασία εφόσον επιβιώνουν διαφορετικά είδη. Έτσι, σωλήνες ζεστού και κρύου νερού, προϋπολογισμένου μήκους και διατομής χρησιμοποιούνται για την επίτευξη του ορίου της θερμοκρασίας που έχει επιλεγεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της βιοκοινωνίας που φιλοξενείται σε κάθε δεξαμενή. Άλλοι χώροι που καταλαμβάνουν μεγάλο τμήμα στα υπόγεια του Ενυδρείου είναι το αντλιοστάσιο, ηλεκτροστάσιο & ΗΖ, ο χώρος των φίλτρων, οι χώροι αποθήκευσης και παρασκευής της τροφής.

Επισκεφθείτε το ενυδρείο κρήτης στις εγκαταστάσεςι του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών και αναζητήστε πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.cretaquarium.gr

Δείτε ακόμα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέστησε αποφυγή ταξιδιών στην Ελλάδα

Γ. Π.

Πτήσεις εσωτερικού, επιτρέπονται μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις

Μ. Τ.

Εικόνες από τις χιονισμένες βουνοπλαγιές μεταξύ Πρίνας και Κρούστα

Ν. Π.

Cayo Exclusive Resort & Spa: Το νέο 5άστερο εντυπωσιακό ξενοδοχείο με θέα την Σπιναλόγκα

Γ. Π.

Marketing Greece: Kαμπάνια για τις υπαίθριες δραστηριότητες στην Ελλάδα

Γ. Π.

Τα 5 πιο εντυπωσιακά Ξενοδοχεία καζίνο του κόσμου

Γ. Π.
φορτώνει....