22.3 C
Άγιος Νικόλαος
15 Μαΐου 2021
Φορείς

COVID και αναρρωτικές άδειες

Αναστάτωση έχει δημιουργηθεί τόσο στους εργαζόμενους, που είναι θετικοί στον COVID-19, όσο και στους εργοδότες που τους απασχολούν, σχετικά με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας που δικαιούνται να λάβουν από τον ΕΦΚΑ.

 Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ στην περίπτωση επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος με ήπια συμπτώματα που δε χρήζουν νοσηλεία ή ακόμη και των ασυμπτωματικών περιπτώσεων, επιβάλλεται υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών για λόγους υγείας και προστασίας μετάδοσης του ιού.Εδώ ξεκινάνε τα προβλήματα όμως.

Προκειμένου ο ασφαλιστικός οργανισμός να τον επιδοτήσει, είναι αναγκαία η προσκόμιση ιατρικής γνωμάτευσης, που θα περιέχει αναλυτικά τα στοιχεία του παθόντος, τις ημερομηνίες των μοριακών / rapid tests, τη νόσο και τη συμπτωματολογία, τη σύσταση για κατ’ οίκον περιορισμό και την ένδειξη για χορήγηση αναρρωτικής άδειας με σαφές ημερολογιακό διάστημα.

Πολλοί γιατροί, ακόμα και με θετικό τεστ από μικροβιολογικό εργαστήριο ή δημόσιο νοσοκομείο, δε χορηγούν γνωμάτευση της ασθένειας ούτε αναρρωτική άδεια λόγω COVID-19, με την αιτιολογία ότι δεν έχουν σχετικές οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας. Και αν ο γιατρός χορηγήσει βεβαίωση ασθένειας και αναρρωτικής άδειας , δεν τα εγκρίνει ο ελεγκτής γιατρός του ΕΟΠΥΥ.

Εν ολίγοις εργαζόμενος θετικός στον COVID-19 για να θεωρηθεί ασθενής από τον ασφαλιστικό του φορέα πρέπει να νοσηλευτεί ή να διασωληνωθεί στο νοσοκομείο.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 τέθηκε σε ισχυ το παρακάτω, που αφορά διευκρινισεις σχετικά με τις αναρρωτικές άδειες λόγω covid.


Εργοδότης, που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος τίθεται σε περιορισμό επτά (7) ή δεκατεσσάρων (14) ημερών, στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δύναται:

α)να καθορίσει με απόφασή του, ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο αυτόν, στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α΄ 6), ή β) εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας σύμφωνα με την περ. α), να απασχολεί τον εργαζόμενο, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά μία (1) ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι τη συμπλήρωση του ημίσεος των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον.

β)Ο χρόνος αναπλήρωσης που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο δεν λογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται, κατά τον χρόνο αναπλήρωσης του ημίσεος των εργάσιμων ωρών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον, καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας των εργαζομένων.

2. Ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον του εργαζομένου το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών.

Ακολουθήστε το filoxenianews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον τουρισμό-επισιτισμό!

Δείτε ακόμα

Επίσκεψη του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στη Μόσχα

Γ. Π.

Στην Πολωνία ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης

Ν. Π.

ΠΟΕΕΤ: Αναπλήρωση του μισθού μας, όπως συμβαίνει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες

Γ. Π.

Συμφωνίες με αεροπορικές εταιρείες και tour operators για ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της χώρας

Ν. Π.

Ελλάδα: Πρώτη στην προτίμηση των ταξιδιωτών από τις ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Π.

H εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών για κατάργηση των SMS στα καταστήματα. Τι είπαν για τα φροντιστήρια.

Μ. Τ.
φορτώνει....