Τουρισμός

Χανιά: προετοιμάζονται για τη φιλοξενία συνταξιούχων

Τα Χανιά με καταρχήν 4.000 διαθέσιμες κλίνες και το Ρέθυμνο, προετοιμάζονται για τη φιλοξενία Βορειευρωπαίων   συνταξιούχων τον χειμώνα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια.

Ο υπουργός απέστειλε επιστολή στους δύο δήμους ζητώντας ενημέρωση για τα καταλύματα που μπορούν να διατεθούν, τα ανοικτά εστιατόρια αλλά και τα πάσης φύσεως καταστήμτα που θα παραμείνουν σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του τετραμήνου Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου και τις περιοχές που βρίσκονται.

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου στα Χανιά ήταν το αντικείμενο σύσκεψης εργασίας που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Επιμελητηρίου Χανίων και συμμετείχαν εκπρόσωποι των αυτοδιοικητικών, τουριστικών, εμπορικών, μεταφορικών και επισιτιστικών φορέων της Π.Ε. Χανίων.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης τέθηκε η πρόσφατη επιστολή του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, με την οποία ενημερώθηκε η επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων για την πρόθεσή του – εν όψει της χειμερινής περιόδου 2022-2023 – να κορυφώσει άμεσα την προσπάθεια της Ελληνικής Πολιτείας για την έλευση και διαμονή συνταξιούχων από τη Βόρεια Ευρώπη σε κατάλληλες περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και στα Χανιά.

Ο επικείμενος σχεδιασμός του Υπουργείου Τουρισμού περιλαμβάνει την πραγματοποίηση δια ζώσης επαφών στο εξωτερικό με παράγοντες της διεθνούς τουριστικής αγοράς. Οι συμμετέχοντες από τη χώρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, του τουρισμού, των εμπόρων, των οδηγών ταξί κ.λπ. έστειλαν επιστολή στον κ. Κικίλια σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

“Οι κατ’ αρχήν εκτιμήσεις μας είναι ότι στην πρωτεύουσα πόλη των Χανίων τον χειμώνα οι διαθέσιμες κλίνες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων μπορούν να ξεπεράσουν τις 4.000, ενώ εξίσου σημαντικοί τουριστικοί δήμοι της περιφερειακής ενότητας, όπως του Πλατανιά και της Κισσάμου, διαθέτουν επίσης σημαντικά μεγάλο αριθμό κλινών υψηλής ποιότητας, οι οποίες θα μπορούσαν να παραμείνουν ανοιχτές ακόμα και όλο το χρόνο, μετά από την αξιολόγηση της επιχειρηματικής βιωσιμότητας των δεδομένων που θα προκύψουν από τις επικείμενες πρωτοβουλίες και επαφές σας.

Και κατά τους χειμερινούς μήνες, οι δυνατότητες του κλάδου εστίασης της Π.Ε. Χανίων είναι ιδιαίτερα σημαντικές, εκτός από την πρωτεύουσα, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές, προσφέροντας στους επισκέπτες μας με επάρκεια και ποιότητα την καταξιωμένη παραδοσιακή αλλά και σύγχρονη Κουζίνα του τόπου μας.

Οι εμπορικές αγορές των Χανίων, κυρίως στην πρωτεύουσα πόλη της Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και στις έδρες μεγάλων δήμων, όπως της Κισσάμου και του Πλατανιά, είναι σε θέση να εξακολουθήσουν να καλύπτουν με επάρκεια και ποιότητα και τις ανάγκες των χειμερινών επισκεπτών μας, ενώ είναι προφανής η δυνατότητα ενίσχυσης της επέκτασης λειτουργίας και επιπλέον εποχικών καταστημάτων της καλοκαιρινής περιόδου, ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες και την εμπορική ελκυστικότητά τους, όπως αυτές θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της σημαντικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Τουρισμού.

Θα ήταν παράλειψή μας να μην σας υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι κατά την εκτίμησή μας η στρατηγική επιτυχία του κοινού εγχειρήματός μας προϋποθέτει και την επείγουσα προώθηση από την Ελληνική πολιτεία της ενίσχυσης σημαντικού πλέγματος αναγκών του προορισμού των Χανίων, όπως η αναβάθμιση βασικών υποδομών – με έμφαση στο επικίνδυνο οδικό δίκτυο – του ραντάρ προσέγγισης του αεροδρομίου, ακόμα και του Νοσοκομείου Χανίων, το οποίο πρόκειται να κληθεί να υποστηρίξει μεγάλης ηλικίας επισκέπτες, κατά τους χειμερινούς μήνες.

Επιπλέον, οφείλει να επιδιωχθεί μέσα από ευρύ συναινετικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επιχειρήσεις και η ενίσχυση των κινήτρων προσέγγισης νέων πτήσεων στα αεροδρόμια της χώρας, κατά τους χειμερινούς μήνες. Αντίστοιχη σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς έγινε πριν λίγες ημέρες και στον δήμο Ρεθύμνου.

Ο δήμαρχος μοιράστηκε με τους παριστάμενους σκέψεις, απόψεις και προβληματισμούς σχετικά με το υπό συζήτηση θέμα, ενώ στη συνέχεια συζητήθηκαν αναλυτικά όλοι οι παράμετροι που αφορούν τη δυνατότητα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, καθώς και οι δυνατότητες των επιχειρήσεων που αυτοί ή οι ενώσεις τους εκπροσωπούν. Τα μέλη της Επιτροπής δεσμεύτηκαν να δώσουν στοιχεία για τη διαθεσιμότητα σε υποδομές φιλοξενίας και εστίασης κατά τους μήνες Νοέμβριο με Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με δηλώσεις της αντιδημάρχου Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας Πέπη Μπιρλιράκη, μετά από πολυετείς προσπάθειες προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο προς την επίτευξη του στόχου, με την υποστήριξη και του Υπουργείου.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

patris.gr

Δείτε ακόμα

Ο Τουρισμός θα βοηθήσει την ανάκαμψη της Κρήτης

Γ. Π.

Oktoberfest στο Ντουμπάι

N. K.

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τα νησιά είναι η διενέργεια διαγνωστικών τεστ των τουριστών κατά την επιστροφή στην χώρα τους

Γ. Π.

Επιστολή ΣΕΤΕ σχετικά με αναθεώρηση διαδικασιών στα υφιστάμενα πρωτόκολλα λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων

Γ. Π.

Το ελληνικό σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού υιοθέτησε η Παγκόσμια Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Γ. Π.

Β. Κικίλιας: Η Μύκονος στον πυρήνα της στρατηγικής μας για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

N. K.
φορτώνει....