15.4 C
Άγιος Νικόλαος
29 Ιανουαρίου 2023
Travel Guide Περιβάλλον Τουρισμός

Αστερούσια Όρη: Ανακαλύψτε ένα από τα πιο μαγευτικά σημεία της Κρήτης

O ορεινός όγκος των Aστερουσίων, «στολισμένος» με χαράδρες, μονές, σπήλαια, χωριά αγριοκάτσικα και αετούς, αποτελεί ένα από τα πιο μαγευτικά σημεία του Nότου του Hρακλείου. 

Η οροσειρά των Αστερουσίων Ορέων που πήρε τ’ όνομά της από τον αρχαίο τοπικό βασιλιά Αστερίωνα, ο οποίος σύμφωνα με το μύθο παντρεύτηκε την Ευρώπη κατόπιν εντολής του Δία, ξεδιπλώνεται σαν ένα φυσικό φράγμα ανάμεσα στον κάμπο της Mεσαράς και το Λιβυκό πέλαγος. Μέσα σ’ ένα τοπίο τραχύ και δύσκολα προσβάσιμο λόγω των απότομων στροφών, πελώριοι και μυτεροί βράχοι  μαγνητίζουν το βλέμμα με την άγρια μορφή τους και την απόκοσμη ομορφιά τους, σ’ ένα μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων.

Η ψηλότερη κορυφή τους είναι ο Κόφινας, με υψόμετρο 1231 μέτρων, και ακολουθούν η Μαδάρα, ο Χούσακας, ο Βόλακας, κι η Σφεντυλιά. Εδώ, η παράξενη μορφολογία του εδάφους, «γέννησε» ομαλές και δύσβατες κορφές, καταρράκτες ανάμεσα σε χαράδρες, απότομες πλαγιές που κυριολεκτικά βουλιάζουν μέσα στη θάλασσα και εντυπωσιακά φαράγγια, όπως το Αγιοφάραγγο και το φαράγγι Τρυπητής, τα περισσότερα από τα οποία καταλήγουν στα νερά του Λιβυκού πελάγους και σε άκρως εξωτικές παραλίες. Κι ακριβώς εδώ επιβιώνουν αμέτρητα κατσίκια κάτω από το βλέμμα των τελευταίων βρακοφόρων παππούδων βοσκών,  βρίσκουν καταφύγιο μεγάλα αρπακτικά πουλιά όπως γυπαετοί και χρυσαετοί, φύονται 22 ενδημικά είδη φυτών και ζουν πολλά μικρά ζώα, όπως τα 9 είδη κρητικών σαλιγκαριών. Κατά συνέπεια τα Αστερούσια Όρη είναι το σημείο-προορισμός των απανταχού φίλων της αναρρίχησης (υπάρχουν πίστες αναρρίχησης στα Καπετανιανά και στο Αγιοφάραγγο) ή των απλών ταξιδιωτών που θέλουν να νιώσουν δέος «πετώντας» πλάι σε σπάνια είδη αετών.

Τα Αστερούσια Όρη, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, δεν έπαψαν ποτέ να κατοικούνται. Οι ασφαλτόδρομοι του που στριφογυρίζουν μέσα σε απίστευτα υποβλητικούς ορεινούς όγκους θα σας οδηγήσουν σε υπέροχα χωριά όπως η Eθιά, οι Παρανύμφοι και τα Kαπετανιανά, ενώ οι χωματόδρομοι του, θα σας βγάλουν σε σημεία όπου η θέα κόβει την ανάσα. Πέραν της μαγευτικής φύσης, τα Αστερούσια Όρη αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προπύργια του ασκητισμού κι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ορθοδοξίας με τη ράχη τους να στολίζεται από ιστορικά μοναστήρια, όπως η μονή Οδηγήτριας, η μονή Κουδουμά, η μονή Απεζανών, το μοναστήρι των Τριών Ιεραρχών και η μονή Αγίου Νικήτα Αστερουσίων με το ενδημικό φοινικόδασος του Θεόφραστου.

Ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για τους Έλληνες που επισκέπτονται την Κρήτη

Ήδη, βάσει των στοιχείων της Περιφέρειας, αλλά και των όμορων Δήμων, υπάρχει ήδη σημαντική κινητικότητα σε κρατήσεις και για τους φθινοπωρινούς μήνες, ιδίως από Έλληνες επισκέπτες που ανακαλύπτουν ένα διαφορετικό μοντέλο διακοπών στην Κρήτη. Μάλιστα, όπως έχει αναφέρει ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, στρατηγικός στόχος της Περιφέρειας Κρήτης είναι τα Αστερούσια Όρη να αποτελέσουν ένα μοντέλο βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης καθώς και έναν σταθερό πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για όλο τον χρόνο

Οι διαφορετικές μορφές τουρισμού στα Αστερούσια Όρη

Στα Αστερούσια έχουν αναπτυχθεί διαφορετικές μορφές τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο ιππικός τουρισμός, ο αναρριχητικός τουρισμός, ο περιπατητικός τουρισμός, ο ιαματικός τουρισμός, ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός και αρχαιολογικός τουρισμός. Παράλληλα, και χάρη στο μεγάλο παράκτιο μέτωπο που περιλαμβάνει μοναδικές παραλίες, έχουν αναπτυχθεί και διαφορετικές μορφές θαλάσσιου τουρισμού, όπως ο καταδυτικός.

Μάλιστα, η ένταξη των Αστερουσίων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας του Προγράμματος ‘Ανθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO, εκτός από την διεθνή αναγνωρισιμότητα της περιοχής, στοχεύει στην προώθηση, ενίσχυση και συντονισμό αυτών των δραστηριοτήτων και στη σύνδεση των οικοτουριστικών δραστηριοτήτων με τα πολιτιστικά – θρησκευτικά δρώμενα της περιοχής και τα ιστορικά μνημεία της περιοχής.

Επισημαίνεται ότι η περιοχή που εντάχθηκε στο δίκτυο της UNESCO αποτελεί μια έκταση 367 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία περιλαμβάνει, επτά αρχαιολογικούς χώρους, τρεις περιοχές Natura, χαράδρες, φαράγγια, βουνοκορφές, παραλίες, χιλιόμετρα μονοπατιών, πάνω από 192 καταγεγραμμένα είδη φυτών, μία εξαιρετική βιόσφαιρα σε απόλυτη αρμονία με την φυσική παρουσία, τους οικισμούς και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Παράλληλα, πέρα από τη χερσαία έκταση περιλαμβάνεται και μια τεράστια παράκτια έκταση, η λεγομένη ελληνική τάφρος, το βαθύτερο τμήμα της Μεσογείου, με σπάνια είδη (φυσητήρες, φώκιες μονάχους μονάχους, δελφίνια).

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

Τουρκία: Χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού οι Βρετανοί ταξιδιώτες

Γ. Π.

Wines of Crete-Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού

N. K.

TUI UK: Nέες ακυρώσεις πακέτων μέχρι τον Αύγουστο

Γ. Π.

Νέες τάσεις: Ενέργειες για ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού στην Ελλάδα

Γ. Π.

Τουρισμός: Η Κρήτη στους δέκα κορυφαίους προορισμούς του 2023

Γ. Π.

Σύσκεψη Κικίλια-Πλακιωτάκη για την βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Γ. Π.
φορτώνει....