Στο πλαίσιο της προσπάθειας μας για ενημέρωση των εργαζομένων και των επαγγελματιών του τουρισμού όσο και της τοπικής κοινωνίας, ανοίγουμε έναν κύκλο συζήτησης με στελέχη της βαριάς βιομηχανίας της χώρας. Μέσα από μια σειρά ερωτήσεων τους ζητάμε να μας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσουμε, όσο είναι δυνατό, δεδομένων των συνθηκών, το θολό τοπίο της ερχόμενης σεζόν, που φυσιολογικά ξεκινάει σε λίγους μήνες.

O κ. Δημήτρης Περράκης , ως περιφερειακός διευθυντής της Atlantica Hotels & Resorts και κουβαλώντας μια τεράστια εμπειρία, ζητάμε να μας απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι του τουρισμού, δεδομένης της δύσκολης συνθήκης που βιώνουμε τον τελευταίο έναν χρόνο.
Προτού ξεκινήσουμε θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια για την εταιρεία που εκπροσωπείτε.
Δημήτρης Περράκης: Η Atlantica Hotels & Resorts είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των resort hotels από το 1980 και αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται περισσότερα από 50 ξενοδοχεία σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο. Στην Ελλάδα διαθέτει μονάδες σε Κρήτη, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα και Ζάκυνθο.

2019-2020-2021. Έχουμε τρεις διαφορετικές χρονιές .Το 2019 μια πολύ καλή τουριστική χρονιά για τη χώρα μας ,το 2020 καταστροφικό ,ελέω πανδημίας ,το 2021 τι μπορούμε να περιμένουμε τελικά; Θα πάμε σε 4 μήνες σεζόν και φέτος;
Η αλήθεια είναι ότι το 2020 ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά σε διάφορους τομείς και είμαι σίγουρος ότι όλοι γνωρίζουμε σε ποιους. Είναι επίσης προφανές, ότι την έκβαση της συγκεκριμένης χρονιάς (2020), ουδείς θα μπορούσε να προβλέψει, καθώς δεν υπήρχαν ιστορικά στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, το 2021 μας δίνεται η δυνατότητα να είμαστε λίγο πιο «υποψιασμένοι» και λίγο πιο «έτοιμοι» από το 2020. Το να πετάμε νούμερα στο τραπέζι και να κάνουμε προβλέψεις, είναι λίγο ριψοκίνδυνο, αλλά ρεαλιστικά θεωρώ ότι θα δούμε μια «καλύτερη» σεζόν από άποψη αριθμού επισκεπτών και τελικά εσόδων στα ελληνικά ξενοδοχεία. Το πόσο καλύτερη θα είναι, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Προσωπικά θεωρώ ότι θα πάμε σε σεζόν 5 μηνών.
Κύριε Περράκη, ξεκίνησε ήδη ο εμβολιασμός στη χώρα μας.Πολλές διαφορετικές απόψεις υπάρχουν όμως ακούγεται έντονα ότι κανένας υπάλληλος δεν θα προσλαμβάνεται εάν δεν εμβολιαστεί. Τι ισχύει τελικά και ποια είναι η θέση σας;
Προσωπικά δεν έχω κάποια επίσημη ενημέρωση αλλά θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση – με δεδομένες τις δυσκολίες – θα διαχειριστεί επιτυχώς τη συγκεκριμένη διαδικασία. Η άποψή μου είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εποχικών εργαζομένων στο τουρισμό και την εστίαση, θα εμβολιαστεί κανονικά.
Τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλίες ιδιωτών έχουν γίνει πολλές και όμορφες ξενοδοχειακές μονάδες. Διαφημίζουμε προς τα έξω ήλιο και θάλασσα. Πιστεύετε ότι αυτό και μόνο φτάνει;

Ασφαλώς και όχι. Είναι δεδομένα, τα οποία όλοι οι επισκέπτες απολαμβάνουν στην Ελλάδα, αλλά θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα και στα θέματα των υποδομών μας (αεροδρόμια, οδικοί άξονες κτλ). Όλα αυτά πρέπει να τα επικοινωνήσουμε κατάλληλα, μαζί με άλλα «δυνατά» χαρακτηριστικά του τόπου μας, όπως η διεθνούς φήμης γαστρονομία, η ποικιλία στη γεωγραφία των τοπίων μας, η ασφάλεια ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των προορισμών και συνολικά η ποιότητα της value for money «εμπειρίας» στην Ελλάδα.
Σχολές τουρισμού, εκπαίδευση ,κατάρτιση και πρακτική ,γνωρίζοντας ότι έχετε ταξιδέψει αρκετά και ζήσει στο εξωτερικό ,τι πρέπει να γίνει τελικά στην Ελλάδα ώστε να στρέψουμε τα νέα παιδιά στο τουρισμό. Το ανθρώπινο καταρτισμένο δυναμικό υστερεί και βλέπουμε ότι έχουμε μια στασιμότητα στο θέμα εξέλιξης. Τι θα συμβουλεύατε αυτή την στιγμή κάποιον που θα ήθελε να ασχοληθεί με αυτό τον τομέα;
Τα τελευταία δέκα χρόνια, η ζήτηση σε ικανά στελέχη από ελληνικές επιχειρήσεις είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τη προσφορά. Αν και οι σχολές είναι πολλές, οι «έτοιμοι» απόφοιτοι για εργασία, είναι λίγοι. Αυτό συμβαίνει διότι, αφενός το χάσμα στο δίκτυο διασύνδεσης τουριστικών επιχειρήσεων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εξακολουθεί να είναι μεγάλο, αφετέρου διότι έχει δημιουργηθεί λανθασμένα η εντύπωση στους νέους απόφοιτους ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι εύκολο.
Είναι από τους ελάχιστους τομείς, στον οποίο μπορείς να σπουδάσεις, καταρτιστείς, εκπαιδευτείς, εργαστείς και εξελιχθείς σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ιστορικά, πρέπει να πούμε ότι η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός τουρισμός ειδικότερα, έχουν περάσει διάφορες μορφές κρίσεων, παρόλα αυτά, έχει επιβιώσει και ανθίσει εκ νέου. Θεωρώ ότι οι νέοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ανεξάρτητα με την εποχή και τη «κρίση», ο τομέας φιλοξενίας και τουρισμού αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί πάντα τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής ζωής και οικονομίας.
Κι αυτό διότι ο συγκεκριμένος τομέας ικανοποιεί βασικές ανθρώπινες ανάγκες που δεν θα σταματήσουν ποτέ. Μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό, αποτελεί το γεγονός ότι το 2020 – η δυσκολότερη τουριστικά χρονιά εδώ και έναν αιώνα – ήταν ο μοναδικός τομέας (πέραν αυτών της υγείας και των τροφίμων) ο οποίος έστω και περιορισμένος, λειτούργησε κανονικά.
Ποιες είναι οι νέες τάσεις τουρισμού που διαμορφώνονται με όλη αυτή την κατάσταση? Είμαστε έτοιμοι ως χώρα να ακολουθήσουμε την οποιαδήποτε αλλαγή;
Θεωρώ ότι θα πρέπει να παραδεχτούμε όλοι, ότι η ζωή μας – συνεπώς και ο τουρισμός – έχει ήδη αλλάξει, λίγο ή πολύ. Οι περισσότερες νέες τάσεις στο τομέα μας, θα έχουν να κάνουν με τη τεχνολογία, την ανθρώπινη επαφή και την αλληλοεπίδραση των δυο (πολλές νέες υπηρεσίες που θα παρέχονται με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχαμε συνηθίσει) .
Το σίγουρο είναι ότι η ανάγκη για ανθρώπινη επαφή θα γίνει ακόμη πιο σημαντική με τα νέα δεδομένα και χώρες όπως η Ελλάδα – που ξεχωρίζει για την παροχή προσωποποιημένων υπηρεσιών και αυθεντικών ανθρωπίνων σχέσεων – θα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, αυτή τη νέα εποχή σε σχέση με άλλους προορισμούς. Η Ελλάδα ιστορικά έχει αποδείξει ότι προσαρμόζεται γρήγορα στα νέα δεδομένα και είμαι σίγουρος πως το ίδιο θα γίνει πάλι. Είναι δεδομένο όμως, ότι θα πρέπει να περιμένουμε λίγο παραπάνω αυτή τη φορά. Κατά τη γνώμη μου 2 με 3 έτη.