26.2 C
Άγιος Νικόλαος
18 Σεπτεμβρίου 2021
Food & Beverages

Από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης στα αλκοολούχα ποτά η Ελλάδα

Μία από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει η Ελλάδα ως προς τις τιμές των αλκοολούχων ποτών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, παρότι τα τελευταία χρόνια ο σχετικός δείκτης στη χώρα μας καταγράφει ήπιες πτωτικές τάσεις. 

Συγκεκριμένα, μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η τέταρτη ακριβότερη χώρα ως προς την κατανάλωση αλκοόλ, μετά από τη Φινλανδία, την Ιρλανδία και τη Σουηδία. Με βάση τα δεδομένα του 2020, ο ελληνικός δείκτης τιμών καταναλωτή για αλκοολούχα ποτά ανέρχεται στις 136,8 μονάδες, ενώ τεράστιες είναι οι αποκλίσεις στις τιμές των αλκοολούχων προϊόντων ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020.

Παρότι είναι αισθητά χαμηλότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (141,9 μονάδες το 2017), εντούτοις αποτελεί μία από τις υψηλότερες τιμές σ’ όλη την Ευρώπη.

Η πρώτη δεκάδα των πιο ακριβών χωρών:
 

  1. Φινλανδία 
  2. Ιρλανδία
  3. Σουηδία
  4. Ελλάδα
  5. Δανία
  6. Εσθονία
  7. Μάλτα
  8. Λετονία
  9. Βέλγιο
  10. Κροατία

Αντίθετα, η χαμηλότερη τιμή αλκοολούχου ποτού συναντάται στην Ουγγαρία, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή κυμαίνεται στο 73. Αρκετά φθηνές είναι και οι Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία και Τσεχία, ενώ κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου (100 μονάδες) βρίσκονται οι Λιθουανία, Σλοβενία, Σλοβεκία, Γερμανία και Ισπανία. 

Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο που προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat είναι ότι για πρώτη φορά ο ελληνικός δείκτης τιμών αλκοόλ βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτόν της Τουρκίας, καθώς η γειτονική χώρα παρουσίασε εντυπωσιακή πτώση πέρυσι, φτάνοντας από τις 193,2 μονάδες στις 144,9 μονάδες. Μόλις 8,1 μονάδες πάνω από την Ελλάδα (σ.σ το 2019 η διαφορά αυτή ήταν σχεδόν 56 μονάδες).

Δείτε ακόμα

Τουρισμός και αγροδιατροφή στο νέο ΕΣΠΑ

Ν. Π.

Σε αδιέξοδο ο οινικός κλάδος, προτείνει 6 μέτρα για την άμεση στήριξη του

Ν. Π.

“Γίνε Οινοπαραγωγός για μία ημέρα” Διαδικτυακή εκδήλωση της Ένωση Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος

Ν. Π.

«Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία»: Τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα μπορούν να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων

Ν. Π.

Πέντε νέα διαδικτυακά άμπελο-οινικά σεμινάρια από τον AWRI

N. K.

Ελαιόλαδο: Προβλήματα και προσδοκίες σε δύσκολους καιρούς

Μ. Τ.
φορτώνει....