24.3 C
Άγιος Νικόλαος
17 Αυγούστου 2022
Food & Beverages

Άνοιγμα της εστίασης και τουρισμός αύξησαν τις πωλήσεις της μπύρας

Με διψήφια ποσοστά ανάπτυξης που, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, προσεγγίζουν το 20%, κινείται η αγορά μπίρας από τις αρχές του έτους μέχρι τώρα, εξέλιξη η οποία σχετίζεται κυρίως με την επαναλειτουργία της εστίασης από τις αρχές Μαΐου και τη σημαντική αύξηση του τουρισμού σε σύγκριση με πέρυσι.

Τα περιοριστικά μέτρα, ωστόσο, που αναμένεται να λειτουργήσουν στην εστίαση για τους μη εμβολιασμένους, χωρίς την ίδια ώρα να αποκλείονται ακόμη αυστηρότερα μέτρα, όπως ένα γενικευμένο lockdown ή διάφορα τοπικά, ή απαγόρευση κυκλοφορίας από κάποια ώρα κι έπειτα το βράδυ, κάνουν τους ανθρώπους του κλάδου να είναι αρκετά συγκρατημένοι σε σχέση με τις προβλέψεις –και κυρίως– τις προσδοκίες για το πώς τελικά θα κλείσει η χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 ο κλάδος έχασε περίπου το 25% των πωλήσεών του κυρίως λόγω της μη λειτουργίας της εστίασης και του τουρισμού για πολλούς μήνες. Στο κανάλι της λιανικής μπορεί να καταγράφηκε αύξηση πωλήσεων, οι τιμές όμως στις οποίες πωλείται η μπίρα στο ράφι του σούπερ μάρκετ είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές στην εστίαση, κάτι που επιδρά αρνητικά τόσο στον τζίρο και κυρίως στα κέρδη. Το βασικό σενάριο για φέτος είναι ότι η αγορά θα κλείσει με αύξηση της τάξης του 10%-15%, καλύπτοντας δηλαδή εν μέρει τις απώλειες της περυσινής χρονιάς.

Σύμφωνα, πάντως, με όσα αναφέρει στην οικονομική του έκθεση για το α΄ εξάμηνο του 2021 ο όμιλος Carlsberg, ο οποίος στην Ελλάδα έχει παρουσία μέσω της θυγατρικής του, της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας (Μύθος, FIX κ.ά.), η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες στις οποίες καταγράφηκε διψήφιο ποσοστό αύξησης του όγκου πωλήσεων, ενώ βελτίωση παρουσιάζουν και τα έσοδα/εκατόλιτρο. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως, όπως επισημαίνεται, στη βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζει η αγορά ειδικά το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ο όμιλος καταγράφει ενισχυμένες πωλήσεις και λόγω των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην έκθεσή του, στην κατηγορία της μπίρας χωρίς αλκοόλ (οι άλλες χώρες στις οποίες καταγράφεται αύξηση των πωλήσεων της εν λόγω κατηγορίας είναι η Γαλλία, η Φινλανδία, η Πολωνία, η Ελβετία και η Ρωσία). Η αύξηση των πωλήσεων μπίρας χωρίς αλκοόλ επιταχύνθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς θεωρείται ότι συνδέεται με τη γενικότερη στροφή των καταναλωτών προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News και στο Facebook

Δείτε ακόμα

Πάνω από 1300 ετικέτες στον «Χάρτη των Γεύσεων»

N. K.

Βράζουν τα σταφύλια, πρωίμησε η παραγωγή και ξεκινά ο τρύγος σε οινάμπελα

N. K.

Tα αγαπημένα εστιατόρια του κοινού για το 2022.

N. K.

Το μενού του Λ. Λαζάρου για τους υψηλούς προσκεκλημένους της 25ης Μαρτίου στο Προεδρικό Μέγαρο

Ν. Π.

Ανοικτά θα παραμείνουν τα καταστήματα τροφίμων (super market), την Κυριακή των Βαΐων αναφέρουν Κυβερνητικές πηγές

Μ. Τ.

Διεθνής Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών για Επαγγελματίες, ASIA FRUIT LOGISTICA

Μ. Τ.
φορτώνει....