21 C
Άγιος Νικόλαος
7 Ιουνίου 2023
Τουρισμός

Αλβανία:νέος τουριστικός προορισμός

Η Αλβανία θέλει να απαλλαγεί από την εικόνα της άγνωστης, φτωχής χώρας και να προσελκύσει τουρίστες. Σχεδιάζονται νέα αεροδρόμια και ξενοδοχεία, οι υποδομές βελτιώνονται.

Αν πετάξετε στην Αλβανία από τη Γερμανία ή την Αυστρία, το πρώτο πράγμα που θα δείτε είναι το όρος Ντάιτι, το οποίο ρίχνει τη σκιά του πάνω από την πρωτεύουσα των Τιράνων. Μετά την ανάληψη της εξουσίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο κομμουνιστής δικτάτορας Ενβέρ Χότζα απέκλεισε την Αλβανία από τον έξω κόσμο για τέσσερις δεκαετίες και απαγόρευσε τα ταξίδια. 500.000 τσιμεντένια καταφύγια χτίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε όλη τη χώρα, σε παραλίες, βουνά και πεδιάδες.

Πολλά από αυτά έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα. Αυτή η μακροχρόνια απομόνωση, σε συνδυασμό με τους γιουγκοσλαβικούς πολέμους που συγκλόνισαν τα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990, οδήγησαν στη ζοφερή εικόνα της Αλβανίας.

Η Αλβανία θέλει να αναδείξει τους φυσικούς της θησαυρούς, τη βαλκανική κουζίνα της και την ποικιλία ελληνικών, ρωμαϊκών και οθωμανικών αρχαιολογικών χώρων που διαθέτει. Το ιδιαίτερο, λέει ο Γκάζι Χαξία, διευθύνων σύμβουλος του ταξιδιωτικού πρακτορείου Landways, είναι ότι μπορείτε να ανακαλύψετε όλους αυτούς τους θησαυρούς χωρίς να ταλαιπωρηθείτε μέσα σε συνωστισμό. «Η Αλβανία εξακολουθεί να είναι ένας μάλλον άγνωστος προορισμός», λέει. «Οι επισκέπτες μπορούν ακόμα να γνωρίσουν την ανέγγιχτη φύση, έναν συναρπαστικό πολιτισμό και την αυθεντικότητά του».

Οι φυσικές ομορφιές της Αλβανίας είναι ένα από τα μεγάλα ατού της χώρας.

Στο μεταξύ ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται σταθερά. Κατά την πανδημία η τουριστική βιομηχανία της Αλβανίας άντεξε καλύτερα από άλλων γειτονικών κρατών. Η Κροατία – με τις ακτές της στην Αδριατική να αποτελούν τον κατ’ εξοχήν τουριστικό προορισμό της νοτιοανατολικής Ευρώπης – παρουσίασε μείωση 68% των επισκεπτών κατά το 2020. Το Μαυροβούνιο τα πήγε ακόμη χειρότερα, με απώλειες 83%. Η Αλβανία κατέγραψε «μόνο» 59% λιγότερους τουρίστες.

Η φιλοξενία των Αλβανών αποτελεί επίσης ένα σημαντικό στοιχείο που διαφημίζει τη χώρα. Αλλά οι πελάτες του Χαξιία, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία, εκτίμησαν και το χαμηλό κόστος ταξιδιού. Την ίδια στιγμή οι επισκέπτες από χώρες εκτός Ευρώπης πολλαπλασιάζονται επίσης.

Παραδοσιακά η Αλβανία ζει από τη γεωργία και τα ορυχεία, αλλά ο τουρισμός γίνεται όλο και περισσότερο σημαντικός οικονομικός παράγοντας. Πριν από την πανδημία τα ετήσια έσοδα του τομέα, ύψους περίπου 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντιστοιχούσαν σχεδόν στο 16% του Α.Ε.Π. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα θέλει να διπλασιάσει αυτό το μερίδιο, και τα χρηματοδοτούμενα από το κράτος έργα θα βοηθήσουν. Και πράγματι η πρόοδος είναι εμφανής. Το χρόνιο πρόβλημα των απορριμμάτων έχει λυθεί και οι υποδομές μεταφορών επεκτείνονται και εκσυγχρονίζονται, ενώ οι φορολογικές μειώσεις ενθαρρύνουν την κατασκευή περισσότερων ξενοδοχείων και τουριστικών εγκαταστάσεων.

Η κυβέρνηση συνεργάζεται επίσης με επενδυτές για την κατασκευή πολλών τουριστικών εγκαταστάσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συμφωνία ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Eagle Hills από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών το λιμάνι του Δυρραχίου πρόκειται να μεταμορφωθεί και να καταστήσει την Αλβανία πιο ανταγωνιστική στον διεθνή τουρισμό.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

πηγή:dw.com

Δείτε ακόμα

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην έκθεση Quality Travel Fair στην Κοπεγχάγη

N. K.

Παράνομη η «ρήτρα καλύτερης τιμής» στο Booking.com

Γ. Π.

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην Ευρώπη στην ανάκαμψη του Τουρισμού

N. K.

Ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία η Xenia 21

Γ. Π.

Κρήτη: Πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες τα Αστερούσια Όρη

N. K.

Ηράκλειο-Προβολή της ενδοχώρας από τον Δήμο στο πλαίσιο της τουριστικής πολιτικής του

N. K.
φορτώνει....