Στην τέταρτη θέση σε σύνολο είκοσι χωρών της Ευρώπης που κατέγραψαν υψηλότερη ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας µίσθωσης τύπου Airbnb βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας AirDNA. Η ελληνική αγορά κατέγραψε αύξηση της ζήτησης κατά 56,8% σε σχέση µε το 2021, ωστόσο, η διανυκτέρευση στοίχισε ακριβότερα κατά 15% από την προηγούμενη χρονιά.
Αναλυτικότερα, το 2023 στην ελληνική αγορά βραχυχρόνιας µίσθωσης καταλυμάτων καταγράφηκαν 11,5 εκατ. διανυκτερεύσεις, σημειώνοντας αύξηση 56,8% συγκριτικά με το 2021 και 19% σε σχέση με το 2019.
Καταναλωτικές προτιμήσεις
Οι προτιμήσεις των καταναλωτών όσον αφορά τις ανέσεις των καταλυμάτων ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μοχλούς της αύξησης της πληρότητας φέτος. Ωστόσο, δεν επωφελήθηκαν όλα τα ακίνητα από αυτήν την αλλαγή στις προτιμήσεις. Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι καταναλωτές ενδέχεται να επιλέγουν πιο προσιτές ως προς τον προϋπολογισμό τους επιλογές.
Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα είναι ότι τα καταλύματα με υδρομασάζ και πισίνες σημείωσαν χαμηλότερη αύξηση πληρότητας σε σύγκριση με τα ακίνητα χωρίς αυτές τις ανέσεις. Τα ακίνητα με υδρομασάζ σημείωσαν αύξηση 8,7% σε ετήσια βάση, ενώ τα ακίνητα χωρίς υδρομασάζ σημείωσαν αύξηση 10,1%. Αντίστοιχα, τα ακίνητα με πισίνες σημείωσαν αύξηση 7,8%, ενώ τα ακίνητα χωρίς πισίνα παρουσίασαν αύξηση 10,5%. Αυτό υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές αναζητούν πιο οικονομικά αποδοτικές επιλογές και δεν δίνουν απαραίτητα προτεραιότητα στις πολυτελείς ανέσεις.
Ο κλιματισμός, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να είναι καθοριστικόςπαράγοντας. Τα ακίνητα με κλιματισμό σημείωσαν αύξηση πληρότητας 13,4%, ενώ για τα ακίνητα χωρίς κλιματισμό οι πληρότητες αυξήθηκαν κατά 8,4%. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στον καύσωνα που βίωσε η Ευρώπη το 2022, καθιστώντας τον κλιματισμό απαραίτητο για πολλούς ταξιδιώτες.
Σημαντική θεωρείται επίσης η παρουσία κουζίνας. Τα ακίνητα με κουζίνα σημείωσαν αύξηση πληρότητας 11,5%, ενώ τα ακίνητα χωρίς κουζίνα είδαν αύξηση πληρότητας μόνο κατά 3,4%. Αυτό υποδηλώνει ότι οι ενοικιαστές εκτιμούν την ευελιξία και τις ευκαιρίες εξοικονόμησης κόστους που παρέχει η ύπαρξη κουζίνας, επιτρέποντάς τους να ετοιμάζουν τα γεύματά τους και να έχουν περισσότερο έλεγχο στα ταξιδιωτικά τους σχέδια.
Τα στοιχεία δεν δείχνουν ιδιαίτερη διαφοροποίηση όσον αφορά τα καταλύματα που δέχονται κατοικίδια ή διαθέτουν γυμναστήριο. Επίσης, η θέση πάρκινγκ δεν φαίνεται να θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική ανάγκη για τους επισκέπτες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης.
Οι εκτιμήσεις για το 2023
Η αγορά βραχυπρόθεσμων ενοικίων στην Ευρώπη αναμένεται να παραμείνει ισχυρήτους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με την AirDNA που προβλέπει ότι η ζήτηση για διανυκτερεύσεις θα αυξηθεί κατά 25,9%συγκριτικά με το 2022.
Καθώς ξεκινάει ο προγραμματισμός για τις καλοκαιρινές διακοπές, οι μακροοικονομικές συνθήκες, ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού, μπορεί να οδηγήσουν τους καταναλωτές να συνεχίσουν να εστιάζουν περισσότερο στην σχέση τιμής-αγοράς στις ταξιδιωτικές τους επιλογές, σημειώνει εκτιμώντας ότι φέτος ενδέχεται να προτιμηθούν περισσότερα τα μικρότερα και πιο οικονομικά καταλύματα.
Πληροφορίες από naftemporiki.gr