Είκοσι δύο άρματα, που μετέφεραν τις μούμιες βασιλιάδων και βασιλισσών της αρχαίας Αιγύπτου, παρέλασαν απόψε το βράδυ στους δρόμους του Καΐρου, σε ένα φαραωνικό θέαμα, για να πάνε στο καινούριο «σπίτι» τους, το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού (NMEC).
Πρόκειται για κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την Αίγυπτο, στη διάρκεια του οποίου έγινε η μεταφορά σε νέο χώρο των 22 βασιλικών μουμιών και των 17 σαρκοφάγων, από το Αρχαιολογικό Μουσείο στην πλατεία Ταχρίρ, στο νέο Μουσείο συνολικής έκτασης 135.000 τ.μ, στην περιοχή Φουστάτ, του παλαιού Καΐρου.
Λουσμένη σε ένα γαλάζιο φως, η πομπή των 18 βασιλιάδων και των τεσσάρων βασιλισσών, κυρίως του Νέου Βασιλείου, συνοδευόταν από ένα εντυπωσιακό θέαμα: προπορεύονταν άρματα που τα έσερναν άλογα και γυναίκες, ντυμένες με κοστούμια της αρχαίας Αιγύπτου ενώ δεξιά και αριστερά στον δρόμο άνδρες χτυπούσαν ταμπούρλα.
Ενώ ακούγονταν κανονιοβολισμοί, τα άρματα έφτασαν στο ολοκαίνουριο μουσείο μισή ώρα αργότερα και τα υποδέχτηκε ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Με χρονολογική σειρά, ο φαραώ Σεκενενρέ Τάο (16ος αιώνας π.Χ.) ο επονομαζόμενος «ο Γενναίος», άνοιξε την παρέλαση, που έκλεισε με τον Ραμσή Θ’ (12ος π.Χ. αι.). Από τις διασημότερες μούμιες που διέσχισαν απόψε το Κάιρο ήταν εκείνες της Χατσεψούτ και του Ραμσή Β΄.

Κάθε μούμια θα τοποθετηθεί σε μια ειδική κάψουλα με άζωτο για να εξασφαλιστεί η προστασία της και οι κάψουλες θα μεταφερθούν πάνω σε ειδικά οχήματα που έχουν σχεδιαστεί για να τις κρατούν σταθερές χωρίς κραδασμούς.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τις μούμιες σε δύο παρτίδες στο συγκρότημα των «Νεκρών Ναών» του Ντέιρ ελ-Μπάχρι στο Λούξορ και στην κοντινή Κοιλάδα των Βασιλέων, το 1871.

Την εκδήλωση μετέδωσαν πάνω από 400 τηλεοπτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο κ. Θεοχάρης θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου κ. Χαλίντ Ελ Ανάνι, με τον οποίον θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για την επανεκκίνηση του τουρισμού, καθώς και για τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία στον τομέα αυτόν ανάμεσα στις δύο χώρες.
Κατόπιν ο Υπουργός Τουρισμού θα γίνει δεκτός από την ΑΘΜ τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, τη γνωστή και ως «Ροτόντα της Ανατολής», που εκτός από θρησκευτικό μνημείο αποτελεί και ένα σημαντικό ιστορικό χώρο για την Αίγυπτο, τον οποίον επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, Μητροπολίτου Μέμφιδος κ. Νικοδήμου και του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής π. Δαμασκηνού Αλαζράι, θα συζητήσουν θέματα θρησκευτικού τουρισμού.
- Φιλοξενία: Οι ρίζες του αρχαιοελληνικού πολιτισμού
- Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής στη λίμνη Αγίου Νικολάου
- Υπουργείο Πολιτισμού: Ελαιόλαδο από την Αρχαία Ολυμπία διατίθεται από το πωλητήριο του Μουσείου
- Υπό την αιγίδα του ΕΟΤ οι διοργανώσεις «Oceanman Greece» και «Street Food Festival Crete»
- Το πρόγραμμα του διαδικτυακού καναλιού πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου