Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους και το 2021 αν και έως τώρα έχει καλά δείγματα για το μέλλον, παραμένει μια χρονιά αβεβαιότητας και ακόμα περισσότερο για τον τουρισμό και όσους είναι άμεσα η έμμεσα εμπλεκόμενοι. Η χωρά από την οποία ξεκίνησε ο οργανωμένος τουρισμός δεν είναι πλέον ο ”μπροστάρης” σε αυτό τον τομέα.
Μας αναφέρει ο Νίκος Κουτουλάκης από τον Αγ. Νικόλαο Κρήτης ο οποίος ζει και εργάζεται πολλά χρόνια τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και λόγω των σπουδών του αλλά και της διατριβής που είχε στον τομέα του τουρισμού μας δίνει τον παλμό της τουριστικής βιομηχανίας της Βρετανίας.
“…Για αρχή, δεν επιτρέπεται να βγουν οι κάτοικοι της Βρετανίας εκτός χώρας λόγο covid, παρά μόνο για δουλειές η σοβαρούς λόγους. Προσοχή στην λέξη κάτοικοι! Αυτό συμπεριλαμβάνει ακόμα και τους Έλληνες μονίμους κάτοικους της Βρετανίας που παραδοσιακά θα ταξίδευαν για μια, δυο ή και παραπάνω εβδομάδες στην Ελλάδα.

Αν υποθέσουμε ότι για Χ σοβαρό λόγο βγει κάποιος/α από την χωρά και μετά επιστρέψει στην Βρετανία από περιοχή που είναι κόκκινη και δεν το αναφέρει, τότε έχει έως 10 χρόνια φυλάκιση και ένα μεγάλο πρόστιμο. Οπότε όσο η Ελλάδα έχει πολλά κρούσματα θα είναι στην λίστα με τις απαγορευμένες χώρες. Για παράδειγμα παραθέτω το άρθρο από τον Gurdian: https://www.theguardian.com/world/2021/feb/16/quarantine-hotel-users-england-extra-bill-positive-covid-test
Όταν τώρα κάποιος επιστρέψει Βρετανία, πάει σε καραντίνα για 10 μέρες και τα έξοδα του ξενοδοχείου καραντίνας τα πληρώνει αυτός/η με το ποσό να φτάνει τις 1750 λίρες ανά ενήλικα. Ένα ποσό αρκετά μεγάλο αν πρέπει να το λάβουμε υπόψιν ως εξτρά έξοδα για τις καλοκαιρινές διακοπές εκτός Βρετανίας.
Άρα αυτόματα έχεις ένα θέμα φέτος για τον τουρισμό στην Ελλάδα από την Βρετανία. Πρέπει να βρεθεί μια λύση και συμφωνία (κατά έναν τρόπο) ανάμεσα στην Βρετανία, την ΕΕ και την Ελλάδα, στο τι θα κάνουνε φέτος για να συνεχίσει να υπάρξει τουριστικό ρεύμα από την Βρετανία, μιας και η Βρετανία είναι πλέον και εκτός ΕΕ, οπότε υπάρχουν και διαφορετικοί κανόνες στα δικαιώματα μετακίνησης.

Δεν μπορείς να περιμένεις τουρισμό, όταν ο επισκέπτης μετά την επιστροφή του στην Βρετανία θα πρέπει να πληρώσει για καραντίνα και ίσως να χάσει και μέρος του μισθού του, μετά από προσωπική επιλογή να ταξιδέψει εκτός Βρετανίας. Είναι σαν να λέμε ότι ο μελλοντικός τουρίστας θα πληρώσει 3 φορές για διακοπές. Πρώτη φόρα το τουριστικό πακέτο για Ελλάδα, δεύτερη φορά για το ξενοδοχείο καραντίνας και τρίτη φορά χάνοντας τον μισθό 10 ημερών λόγο των διακοπών στην Ελλάδα η και γενικά παντού εκτός Βρετανίας.
Ένα άρθρο της περασμένης εβδομάδας έλεγε ότι αρκετά άτομα θα βρεθούν εκτός εργασίας μετά το τέλος του προγράμματος επιδότησης μισθού. Οπότε υπάρχει μια νευρικότητα στον κόσμο για το αύριο λόγω των οικονομικών προβλημάτων της αγοράς που έχει ”κάτσει” και εδώ όπως και σε άλλες χώρες λόγω της πανδημίας. Αν προσθέσουμε και τα προβλήματα οικονομικής και όχι μόνο φύσης που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται λόγο Brexit, τότε είναι αρκετά ευδιάκριτο ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, και ο κόσμος σταματάει να ξοδεύει χρήματα.

Στον ”αέρα” εδώ υπάρχει ένα πνεύμα, ότι από Ιούνιο και μετά τα πράγματα θα είναι καλυτέρα μιας και με τους μαζικού εμβολιασμούς που κάνει η κυβέρνηση ,έως το τέλος Μάιου λένε πως θα έχουν εμβολιαστεί όσοι είναι άνω των 50 ετών. Ακόμα και να εφαρμοστεί στην Ελλάδα η σκέψη για ”διαβατήριο εμβολιασμού” σαν τρόπος για να ανοίξει ο τουρισμός, αρκετές ηλικιακές ομάδες από την Βρετανία θα είναι εκτός της λίστας, οπότε μια οικογένεια δεν θα μπορεί να ταξιδέψει μιας και δεν θα είναι όλοι εμβολιασμένοι.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μια τεράστια αύξηση στον εσωτερικό τουρισμό της Βρετανίας και οι Νότιες οι αρκετά γνωστές παραθαλάσσιες περιοχές να έχουν μεγάλη πληρότητα, με επαρχίες όπως η Κορνουάλη που πλησιάζει το 100% για Αύγουστο. Χτες κάνοντας τα ψώνια μου σε σούπερ μαρκετ γνωστής αλυσίδας, είδα σταντ με φυλλάδια γνωστού τουριστικού πράκτορα που προωθεί 4 επαρχίες της Βρετανίας για διακοπές. Άρα ήδη έχουν ετοιμαστεί για ένα ”καλοκαίρι” χωρίς τα 3 s του τουρισμού (sea, sun, sand) στους κλασσικούς Ευρωπαϊκούς προορισμούς, παρά μόνο εντός της χώρας.
Και το ίδιο το Brexit έχει φέρει ένα πνεύμα ανταγωνισμού με την Ευρώπη και το πως θέλουν να ξοδέψουν τα χρήματα τους. Για αυτό αρκετές βιομηχανίες δευτερογενής αλλά και τριτογενής (υπηρεσίες) τομέας, πλασάρουν την ιδέα της αγοράς μόνο Βρετανικών προϊόντων, υπηρεσιών και φυσικά και διακοπών. Κάτι το αντίστοιχο που είχαμε και στην Ελλάδα με την έναρξη της οικονομικής κρίσης που προσπαθούσαμε να στηρίξουμε τα τοπικά προϊόντα και όχι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που έβγαζαν τα κέρδη τους εκτός χώρας.

Τις προάλλες η TUI Αγγλίας μου έστειλε διαφημιστικό email για το καλοκαίρι του 2022 μιας και λογικά αυτό το καλοκαίρι το θεωρεί χαμένο κατά μεγάλο βαθμό. Αυτό από μόνο του είναι ένα δείγμα του τι θα ακολουθήσει στον τομέα του τουρισμού από την Βρετανία. Όταν τον μήνα Φεβρουάριο αντί να προωθείς διακοπές και πακέτα για το καλοκαίρι του 2021, κάνεις διαφημίσεις και προσφορές για το καλοκαίρι του 2022, τότε καλά θα ήταν να ετοιμαστούν και οι Έλληνες για μια αρκετά νεκρή τουριστική περίοδο από την μεριά της Βρετανίας.
Όλα τα παραπάνω με οδηγούν στην παρούσα φάση να θεωρώ ότι με τα τώρα δεδομένα, το τουριστικό ρεύμα από την Βρετανία προς την Ελλάδα θα είναι αρκετά «κακό» για το καλοκαίρι του 2021. Παραφράζοντας την διαφήμιση του υπουργείου οικονομικών το 1992-1993, θα μπορούσα να πω ότι το ίδιο κάνουν φέτος οι Βρετανοί. ”Αγαπάς την Βρετανία? Τουριστική απόδειξη”.
Καλό κουράγιο σε όλους μας!”