Το ελαιόλαδο είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες οι οποίες οφείλονται στην παρουσία πολυφαινολών, βιταμινών και άλλων συστατικών. Ποιοι είναι όμως εκείνοι οι ισχυρισμοί που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τη νομοθεσία (ΕΚ 1169/2011, 432/2012 και 1924/2006);
1.Ισχυρισμός υγείας ελαϊκό οξύ σε ελαιόλαδο: Ο ισχυρισμός αυτός ισχύει αφού >45% των λιπαρών οξέων είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
2.Πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι: Το ελαιόλαδο περιέχει νάτριο <0.04 g/100 g και επομένως μπορεί να αναγραφεί ο συγκεκριμένος ισχυρισμός υγείας.
3.Υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά: Στο ελαιόλαδο τουλάχιστον το 45 % των λιπαρών οξέων που είναι παρόντα στο προϊόν προέρχονται από μονοακόρεστα λιπαρά και παρέχουν περισσότερο από το 20 % της ενέργειας του προϊόντος.
4.Πλούσιο σε βιταμίνη Ε: Το ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει πάνω από 30% ΣΗΠ σε βιταμίνη Ε στη μερίδα αναφοράς του και μπορεί να χαρακτηριστεί ως “πλούσιο σε βιταμίνη Ε”.
5.Πηγή βιταμίνης Α: Συνήθως, αλλά όχι πάντα, το ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει πάνω από 15% ΣΗΠ σε βιταμίνη Α στη μερίδα αναφοράς του και μπορεί να χαρακτηριστεί ως “πηγή σε βιταμίνη Α”.
6.Υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά: Στο ελαιόλαδο τουλάχιστον το 70 % των λιπαρών οξέων που είναι παρόντα στο προϊόν προέρχονται από ακόρεστα λιπαρά και τα οποία παρέχουν περισσότερο από το 20 % της ενέργειας του προϊόντος.
7.Υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες: Tο ελαιόλαδο το οποίο περιέχει τουλάχιστον 5 mg υδροξυτυροσόλης και παραγώγων της (π.χ. σύμπλοκο ελαιοευρωπαΐνης και τυροσόλης) ανά 20 g μπορεί να χαρακτηριστεί ότι περιέχει υψηλή περιεκτικότητα πολυφαινολών.
Πηγή:www.pasiaslab.gr