Όμορφοι προορισμοί και απολαυστικές οινογευστικές εμπειρίες σε γραφικά οινοποιεία. Ποιος θα μπορούσε να ζητήσει κάτι περισσότερο;
Η αμπελουργία στην Ελλάδα είναι μια αρχαία τέχνη και επιστήμη, συχνά από γενιά σε γενιά οινοποιών που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν οικογενειακή ή κοινοτική γη για να παράγουν εκλεκτά κρασιά από αιωνόβιες ποικιλίες σταφυλιού. Στην Ελλάδα, οι οινόφιλοι μπορούν να ξεδιψάσουν απο τον μαγικό συνδυασμό ξέγνοιαστων διακοπών στα νησιά με επισκέψεις σε τοπικά οινοποιεία, που στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούν προορισμό από μόνα τους.
Αυτές οι εμπειρίες δεν αφορούν μόνο τη δοκιμή κρασιών. προσφέρουν έναν ουσιαστικό και κατατοπιστικό τρόπο σύνδεσης με την ελληνική φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό μέσω της άμεσης επαφής με ανθρώπους των οποίων τα προς το ζην εξαρτώνται από την καλλιέργεια της γης και των καρπών της. Είναι επίσης ένα ανταποδοτικό μέσο για να ανακαλύψετε την έννοια της ελληνικής φιλοξενίας ή φιλοξενίας.
Ας δούμε όμως τα πέντε καλύτερα νησιά για επίσκεψη και οινοποιεία για να ανακαλύψετε, όπου μπορείτε να βρείτε πραγματική γεύση της παραδοσιακής οινοποιητικής κουλτούρας και να γευτείτε κρασιά που παρασκευάζονται περίτεχνα από γηγενή και μερικές φορές αρχαία σταφύλια.
1. ΚΡΗΤΗ

Ο μακράν ο καλύτερος προορισμός για τους λάτρεις του κρασιού, η Κρήτη έχει μια παράδοση 4.000 ετών στην οινοποίηση που χρονολογείται από τη Μινωική περίοδο και σήμερα μπορείτε να βρείτε περίπου 35 οινοποιεία σε όλο το νησί. Από το 1930 το πολυβραβευμένο Οινοποιείο Δουλουφάκη παράγει κρασιά από γηγενείς κρητικές ποικιλίες, όπως Βιδιανό, Βηλάνα, Μαλβασία και Κοτσιφάλι, καθώς και από διεθνή σταφύλια. Το οινοποιείο προσφέρει γευσιγνωσίες κρασιού και διοργανώνει ακόμη και εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέμα το κρασί για παιδιά.
Περιτριγυρισμένο από τα Λασιθιώτικα βουνά, το Οινοποιείο Λυραράκη παράγει από το 1966 κρασιά Single Area, Varietal και Estate και φτιάχνει επίσης την τσικουδιά, ένα αποσταγμένο λευκό απόσταγμα από φλούδες σταφυλιού, από το σταφύλι Πλυτό, μια αρχαία ποικιλία που αναβίωσαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. . Στην οικογένεια πιστώνεται και η αναβίωση του σταφυλιού Δάφνης.
Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν κράτηση για μια οινογευσία καθώς και μια εμπειρία πικνίκ στον γραφικό αμπελώνα. Βρίσκεται στον Αλίκαμπο, κοντά στα Χανιά, το Οινοποιείο Δουράκη προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία όχι μόνο να δοκιμάσουν τα εξαιρετικά κρασιά τους αλλά και να απολαύσουν μια «πολιτιστική εμπειρία» μέσω εκδηλώσεων, εκθέσεων και συναυλιών με θέμα την τέχνη. Από το 1988, τα κρασιά τους παράγονται με βιολογικές πρακτικές. Κάντε μια περιήγηση στο οινοποιείο και κάντε μια βόλτα στους βοτανικούς κήπους και φροντίστε να δείτε το αρχαίο πατητήρι.
Το Οινοποιείο Διγενάκη, ένα νέο οινοποιείο την καρδιά της μεγαλύτερης αμπελουργικής ζώνης της Κρήτης αυτή τη στιγμή, τα Πεζά. Είναι η πιο γνωστή ζώνη τόσο για την ποσότητα όσο και για την ποιότητα των αμπελώνων της. Με πολύ ενδιαφέρουσες ποικιλίες με σύνθετο και πολύπλοκο προφίλ. Βιδιανό, Θραψαθήρι, Πλυτό, Βηλάνα, Κοτσιφάλι, Μοσχάτο Σπίνας, Μανδηλάρι, Λιάτικο και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες ποικιλίες με ιδιαίτερα μοναδικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να σταθούν επάξια δίπλα στις δημοφιλείς διεθνείς ποικιλίες.
2. ΛΗΜΝΟΣ

Ο δεύτερος καλύτερος προορισμός της Ελλάδας για τους λάτρεις του κρασιού, η Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο είναι ένα από τα λιγότερο επισκέψιμα νησιά της Ελλάδας, ίσως επειδή το ταξίδι από το λιμάνι του Λαυρίου διαρκεί 9,5 ώρες και υπάρχουν μόνο περίπου τέσσερις προγραμματισμένες εκδρομές με πλοίο την εβδομάδα.
Με μούσα το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, η Limnos Organic Wines ξεκίνησε να λειτουργεί το 2002 και οι ιδρυτές της παράγουν λευκά γλυκά κρασιά και ροζέ και αφρώδεις οίνους καθώς και ένα τσίπουρο. Όλα τα κρασιά τους παρασκευάζονται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας που δεν περιέχουν χημικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ορμόνες και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Το οινοποιείο υποδέχεται επισκέπτες για ξεναγήσεις στους αμπελώνες και τους χώρους παραγωγής και γευσιγνωσίες κρασιών.
Το Οινοποιείο Γαράλης στην αγροτική περιοχή «Κουρούνι» του Αγίου Δημητρίου, είναι άλλο ένα οινοποιείο της Λήμνου που δεν πρέπει να χάσετε, καθώς από το 2006 έχει συγκεντρώσει αρκετούς θαυμαστές στον οινογνώστη κόσμο για το κρασί του που παρασκευάζεται από το τοπικό Μοσχάτο Αλεξάνδρειας και Λημνιού. Παράγουν επίσης μια μοναδική ροζ ρετσίνα ήπιας οινοποίησης.
Στο οινοποιείο Limnos Union, θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε τις μεθόδους παραγωγής, να μιλήσετε με ειδικούς του κρασιού και να δοκιμάσετε υπέροχα κρασιά καθώς και να ατενίσετε τη μαγευτική θέα στη θάλασσα. Δημιουργήθηκε από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λήμνου και απορρέει από μια κοινοτική εργασιακή ηθική, το οινοποιείο παράγει βραβευμένα – και οικονομικά – κρασιά από τα τοπικά σταφύλια.
3.ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Γνωστή για την κάπως λουλουδάτη και εσπεριδοειδή ποικιλία Ρομπόλα καθώς και για την πιο γλυκιά Μαυροδάφνη και το Μοσχάτο, η Κεφαλονιά αποτελεί κορυφαίο προορισμό για τους λάτρεις του κρασιού. Το καταπράσινο νησί του Ιονίου έχει μια πλούσια ιστορία στην αμπελουργία που χρονολογείται από το 1500 και τιμά μέχρι σήμερα με μερικές υπέροχες ετικέτες και φιλόξενους αμπελώνες.
Ο αμπελώνας Gentilini χρησιμοποιεί Μαυροδάφνη, Μοσχάτο και Syrah καθώς και σταφύλια Robola για να δημιουργήσει τα εκλεκτά κρασιά του. αναζωογονητικά λευκά, λεπτά τριαντάφυλλα και διακριτικά κόκκινα. . Οι γευσιγνωσίες κρασιού περιλαμβάνουν ένα δωρεάν πιάτο με το δικό τους βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ντόπιο τυρί, ντοματίνια και φρέσκο ψωμί.
Ο αμπελώνας Χαριτάτος στο χωριό Λυξούρι, υπερηφανεύεται για τη μακρά παράδοση της οινοποίησης και παράγει βιολογικά κρασιά από τα σταφύλια Βοστυλίδη, Μαυροδάφνη και Μοσχάτο. Το όμορφο και ιστορικό κεντρικό σπίτι (μια κατασκευή του 1863 με παλιά κειμήλια, έπιπλα και έργα τέχνης) αποτελεί ένα ενδιαφέρον μέρος της εμπειρίας.
Ο Ωρεάλιος ΓΑΕΑ, ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Ρομπόλα Κεφαλονιάς, δημιουργήθηκε το 1982 από μια ομάδα ντόπιων οινοποιών από τα Ομαλά και τις γύρω περιοχές. Παράγοντας μια υπέροχη ποικιλία από λευκά και ροζέ κρασιά Ρομπόλα καθώς και κόκκινα από σταφύλια Μαυριδάφνης, το οινοποιείο –αγκαλιασμένο από τη μαγευτική θέα της γύρω εξοχής– υποδέχεται τους επισκέπτες για γευσιγνωσία σε έναν όμορφο χώρο με ένα μακρύ μοναστηριακό τραπέζι.
4. ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Ιδανική επίσκεψη κατά την άνοιξη, τα τέλη του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο, όταν τα πλήθη έχουν διαλυθεί, η ηφαιστειακή Κυκλαδίτικη Σαντορίνη προσφέρει στους λάτρεις του κρασιού πολλές ποιοτικές επιλογές για αξέχαστες γευστικές εμπειρίες.
Ίσως η πιο εντυπωσιακή εμπειρία στη Σαντορίνη από πλευράς φιλοξενίας είναι να ζήσετε στο Οινοποιείο Αρτέμις Καραμολέγκος, το οποίο λειτουργεί από το 1952 και διαθέτει ένα υπέροχο εστιατόριο που ονομάζεται Άρωμα Αυλής (με πάρκινγκ). Καλλιεργούνται και οινοποιούνται περίπου 7.000 στρέμματα του σταφυλιού Ασύρτικο και ακολουθούν το Αηδάνι και άλλες ερυθρές και λευκές ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένου του Μαυροτράγανου. Εκτός από το απολαυστικό φαγητό που συνδυάζεται περίτεχνα με κρασιά, μπορείτε επίσης να κάνετε κράτηση για μαθήματα μαγειρικής και περιηγήσεις στο οινοποιείο.
Το οινοποιείο Κτήμα Αργυρού είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης ιδιοκτήτης αμπελώνων στη Σαντορίνη. Από το 1903 η οικογένεια Αργυρού παράγει βραβευμένα κρασιά, δουλεύοντας σχεδόν αποκλειστικά με παλιά αμπέλια. Το οινοποιείο προσφέρει γευσιγνωσίες κρασιών στην ευάερη αίθουσα του και δύο ξεναγήσεις, η μία παρουσιάζει στους επισκέπτες τοπικές ποικιλίες σταφυλιού και η άλλη με επίκεντρο το Ασύρτικο, το βασιλικό σταφύλι της Σαντορίνης. Οι αμπελώνες Vassaltis προσφέρουν μια ξενάγηση στους αμπελώνες τους, στον χώρο παραγωγής και τέλος στην κάβα τους, όπου γίνονται οι γευσιγνωσίες. Προσφέρουν επίσης τέσσερις επιλογές μενού για μεσημεριανό γεύμα και δείπνο (για τις οποίες πρέπει να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων), συμπεριλαμβανομένων των μενού συνδυασμού και του «Meet the Winemaker». Το οινοποιείο παράγει κρασιά από σταφύλια Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι, Μαντηλαριά και Μαυροτράγανο.
5. ΣΑΜΟΣ

Η καταπράσινη Σάμος, η γενέτειρα του Πυθαγόρα και του Επίκουρου, έχει οινοποιητική ιστορία που χρονολογείται από την αρχαιότητα, αν και στη σύγχρονη εποχή η παρουσία της ως οινοπαραγωγό νησί επανιδρύθηκε το 1800.
Ο βραβευμένος Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου ιδρύθηκε το 1934 με τη συμμετοχή 25 τοπικών συνεταιρισμών που εκπροσωπούν όλους τους αμπελουργούς του νησιού και παράγει κρασί σε δύο οινοποιεία, που βρίσκονται στις περιοχές Μαλαγάρι και Καρλόβασι. Το 2005 δημιούργησαν τις εγκαταστάσεις τους και το Μουσείο Οίνου Σάμου στο Μεγαλάρι. Τα κρασιά που παράγουν παρασκευάζονται κυρίως με το σταφύλι Λευκό Μοσχάτο (το οποίο καλύπτει περίπου το 98% των αμπελώνων της Σάμου) καθώς και από τα σταφύλια Ριτίνο, Φωκιανό και Αυγουστιάτη. Το οινοποιείο υποδέχεται επισκέπτες μόνο κατόπιν ραντεβού.
Το οινοποιείο Nopera Wines γιορτάζει το σταφύλι Μοσχάτο, μια ποικιλία που είναι πανομοιότυπη με το γαλλικό Muscat de Frontignan. Από τα μέσα του 1800 το οινοποιείο, το οποίο ήταν το πρώτο στη Σάμο που έγινε ιδιωτικό, παρήγαγε ένα γλυκό κρασί Μοσχάτο Σάμου καθώς και μια σειρά επιλεγμένων ξηρών κρασιών ακολουθώντας μεθόδους βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας. Στο οινοποιείο οργανώνονται ξεναγήσεις μόνο κατόπιν ραντεβού.
Το Οινοποιείο Βακάκη παράγει ξηρά, ημίγλυκα και γλυκά κρασιά. Υποδέχονται επισκέπτες (μόνο κατόπιν ραντεβού) για μια ξενάγηση στους μικρούς αλλά όμορφους αμπελώνες τους και στον χώρο παραγωγής του οινοποιείου που ολοκληρώνεται με μια γευσιγνωσία.
Πηγή: greece-is.com