Ξενοδοχεία Ξενοδοχοϋπάλληλοι

4 λόγοι για να εργαστείτε στον κλάδο της φιλοξενίας

Έχω πολλούς γνωστούς που με ρωτούν τι με ώθησε να ακολουθήσω μια καριέρα στον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο.

Θα ήταν καλύτερα να μου ζητήσουν να ορίσω τον σκοπό της ζωής ή να εξηγήσω την αστροφυσική, γιατί δεν υπάρχει σαφής και βέβαιη απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Όλα εξαρτώνται από το τι επιδιώκει ένα άτομο από την επιλογή να εργαστεί σε ξενοδοχεία.

Η φιλοξενία έχει ιστορία…

Η εμφάνιση των boutique ξενοδοχείων τα τελευταία 15 χρόνια είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού. Η αλλαγή των προτιμήσεων των ταξιδιωτών έχει οδηγήσει σε ολοένα και πιο μοναδικές και εξατομικευμένες εμπειρίες διαμονής. Τώρα, αντί για 100 δωμάτια επιπλωμένα από τον ίδιο προμηθευτή, οι επισκέπτες μπορούν να έχουν θεματική διακόσμηση. Η υγεία και η ευεξία είναι ένα άλλο νέο χαρακτηριστικό αυτών των ξενοδοχείων, με γυμναστήρια, μενού με γνώμονα την υγεία και ακόμη και εξοπλισμό προπόνησης στα δωμάτια. Είναι ένα σαφές μήνυμα από τους καταναλωτές ότι η καινοτομία είναι το κλειδί για την επιτυχία στη φιλοξενία.

Οι λόγοι είναι τόσο μεγάλοι όσο η βιομηχανία και βαθιές όσο οι ρίζες της στην ιστορία. Ιστορικά, οι άνθρωποι ταξίδευαν και όπως και σήμερα έπρεπε να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες όπως ένα ζεστό κρεβάτι και υγιεινά γεύματα. Ωστόσο, σε αντίθεση με την αρχαιότητα (που περιορίζονταν σε μικρά πανδοχεία ή ενοικίαση σε ιδιωτικές κατοικίες), η βιομηχανία εξελίσσεται συνεχώς στα υψηλότερα επίπεδα – και με μελλοντικές τεχνολογίες και πόρους, υπόσχεται να καινοτομεί όλο και περισσότερο.

> Οι 5 κορυφαίες καινοτομίες που θα δούμε στα ξενοδοχεία το 2023

Η εργασία σε ξενοδοχεία απαιτεί από εσάς – επαγγελματικά – να διασφαλίσετε ότι οι επιθυμίες των πελατών σας και οι ανάγκες καλύπτονται και μάλιστα τις υπερβαίνουν. Σε αντίθεση με προηγούμενες εποχές, δεν περιορίζονται μόνο σε ένα ζεστό κρεβάτι ή υγιεινά γεύματα. Όποιος ασχολείται με αυτόν τον κλάδο πρέπει να κατανοήσει ότι το να συμβαδίζει με τις τρέχουσες τάσεις είναι βασικός παράγοντας επιτυχίας.

Ένα ταχέως αναπτυσσόμενο μέλλον

Γνωρίζατε ότι η ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη βιομηχανία του 21ου αιώνα;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η βιομηχανία καταλυμάτων μπορεί να εντοπιστεί πολύ πίσω στην ιστορία και σίγουρα θα είναι παρούσα στο μακρινό μέλλον. Εάν πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια, νομάδες και ταξιδιώτες συνήθιζαν να κάνουν check-in σε πανδοχεία και καλύβες, ενώ τώρα ο κόσμος είναι πολύ πιο κοντά στην ίδρυση ξενοδοχείων στο διάστημα. Έτσι, όχι μόνο αυτή η βιομηχανία εξελίσσεται άλλα φέρνει και νέες θέσεις εργασίας.

Αυτές οι θέσεις εργασίας γίνονται ολοένα και πιο ποικίλες, με τα παραδοσιακά τμήματα Front Office, Housekeeping, F&B, Concierge και Guest Relations να βλέπουν νέες προσθήκες. Ομάδες γυμναστικής, διατροφολόγοι και σχεδιαστές είναι διαθέσιμες θέσεις στη σύγχρονη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Καθώς οι νέες γενιές ταξιδιωτών απαιτούν καταλύματα που να ταιριάζουν με τον τρόπο ζωής τους, έτσι και η εκπαίδευση στη φιλοξενία πρέπει να προσαρμοστεί και να συμβαδίζει. Το AI αναδύεται για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επιτύχουν υψηλότερα επίπεδα εξατομίκευσης.

> Πως πρέπει να είναι ο Manager του σήμερα

Παραδοσιακά ανεπαρκής στη χρήση δεδομένων για την εξατομίκευση της εμπειρίας του πελάτη, ο κλάδος της φιλοξενίας έχει τα περισσότερα να κερδίσει από την ενοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και του αυτοματισμού. Η νέα τεχνολογία αποτελεί ήδη μέρος πολλών διαδικασιών και οι δυνατότητές της να ενισχύσουν τη σχέση οικοδεσπότη-επισκέπτη είναι τεράστιες. Η είσοδος στη βιομηχανία αυτή τη στιγμή του μετασχηματισμού είναι σίγουρα μια συναρπαστική προοπτική, αλλά η εκπαίδευση στη φιλοξενία πρέπει να προσαρμοστεί και να συμβαδίσει.

> Ανθρωποειδή ρομπότ – Το μέλλον είναι εδώ

Σου δίνει χώρο να αναπτυχθείς

Ο κλάδος της φιλοξενίας σας επιτρέπει να εξελιχθείτε – επαγγελματικά και ως άτομο. Όχι μόνο βελτιώνετε τις επαγγελματικές σας δεξιότητες που ήδη κατέχετε, αλλά με τον χρόνο μαθαίνετε συνεχώς λόγω της ποικιλίας των συναδέλφων, των πελατών και των καταστάσεων που θα σας αντιμετωπίσετε.

Απαιτούνται διάφορα χαρακτηριστικά για την εργασία σε ξενοδοχείο. Αυτά κυμαίνονται από δεξιότητες όπως οργάνωση, επικοινωνία ή εργασία σε ομάδα. σε περισσότερες τεχνικές ικανότητες όπως εξυπηρέτηση, διαχείριση εσόδων, λογιστική και διαχείριση εγκαταστάσεων.

Επίσης, ίσως το πιο σημαντικό θέμα είναι να φροντίζετε εσείς –κυριολεκτικά– τους ανθρώπους. Αυτό είναι συζητήσιμο, αλλά η εμπειρία μου μού λέει ότι χρειάζεται ενσυναίσθηση και δέσμευση για να βάλεις τις ανάγκες και τις επιθυμίες ενός άλλου ατόμου πάνω από τις δικές σου – ενώ διατηρείς ένα χαμόγελο στα χείλη σου.

Οι πελάτες έρχονται στα ξενοδοχεία για διάφορους λόγους, αλλά με λίγα λόγια θέλουν μια εμπειρία. Θέλουν οι υπάλληλοι και οι εκπρόσωποι του ξενοδοχείου να αφιερώνουν χρόνο, φροντίδα και προσοχή. Το δέλεαρ σε αυτή την περίπτωση είναι να καταφέρεις να ικανοποιήσεις τις απαιτήσεις των πελατών τους, αλλά και να τις ξεπεράσεις.

Με τις σύγχρονες ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, όλο και περισσότερη εστίαση διοχετεύεται στην επίτευξη κέρδους, το οποίο είναι ο κύριος σκοπός της επιχείρησης κατά πρώτο λόγο. Ωστόσο, στα ξενοδοχεία τα προϊόντα δεν περιορίζονται σε εκδηλώσεις, γεύματα, δωμάτια ή ποτά – επεκτείνονται και στην εξυπηρέτηση και υπάρχει πάντα τρόπος να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες και τις δεξιότητές μας στον κλάδο των υπηρεσιών.

Είναι απλά φοβερό!

Τέλος, ο λόγος για τον οποίο μου αρέσει τόσο πολύ η φιλοξενία είναι απλός: είναι διασκεδαστικό – όπως και απολαυστικό. Όλη η δυναμική, όλες οι αλλαγές με διαφορετικές ευθύνες και η αίσθηση που έχεις όταν ξεκινάς από πρακτική και καταλήγεις σε μια διευθυντική θέση, είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό στο τέλος της ημέρας. Και δεν σταματά με το μέρος του ξενοδοχείου που βλέπει τους πελάτες, έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε και να συναναστραφείτε με άτομα που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα, σε ένα ακόμη ευρύτερο φάσμα τόπων σε όλο τον κόσμο.

Συμπερασματικά, η ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι ένας αρκετά ενδιαφέρον και ευχάριστος τομέας να ασχοληθείς. Όπως κάθε άλλη δουλειά, έχει τα πάνω και τα κάτω της, και τα κάτω μπορεί να είναι περισσότερα, όμως υπάρχει πάντα χώρος για καινοτομία και οι δυνατότητες εξέλιξης που σου δίνει τόσο επαγγελματικά όσο και σαν άνθρωπο, δεν την βρίσκεις εύκολα σε άλλο κλάδο.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

Τουρισμός: Είσοδος 80.000 μετακλητών εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Γ. Π.

Check-in στην ψηφιακή εποχή

Γ. Π.

Επίδομα ασθενείας: Τι πρέπει να κάνετε αν κολλήσετε κορωνοϊό

N. K.

Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Λασιθίου παροτρύνει τους εργαζομένους του κλάδου να εμβολιαστούν

Γ. Π.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού πληρωμή σήμερα 20 Απριλίου

N. K.

Επίδομα 534 ευρώ:Παράταση στην ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων

N. K.
φορτώνει....