29.1 C
Άγιος Νικόλαος
24 Ιουνίου 2021
Food & Beverages

27 Μαΐου:Παγκόσμια ημέρα Chardonnay

Ο βασιλιάς των λευκών, όπως το έχουν χαρακτηρίσει το πιο δημοφιλές κρασί στον κόσμο γιορτάζει σήμερα Πέμπτη 27 Μαΐου.

Το πράσινο σταφύλι αρχικά ξεκίνησε από την περιοχή της Βουργουνδίας στη Γαλλίας και οφείλει το όνομά του στο ομώνυμο χωριό, η ονομασία του οποίου προέρχεται από τη λατινική λέξη «chardonnacum», που σημαίνει «μέρος γεμάτο γαϊδουράγκαθα».

Σήμερα το βρίσκουμε σε όλο τον κόσμο με την καλλιέργεια του να είναι ιδανική για τους αμπελουργούς.Τα χαρακτηριστικά του σταφυλιού επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το terroir και το έδαφος, την ωρίμανσή του στη συγκομιδή και τις μεθόδους παλαίωσης στο δρύινο βαρέλι.

Το Chardonnay είναι γνωστό ως ποικιλία που δίνει ξηρό, μεσαίου σώματος λευκό κρασί που εμπερικλείει στο ποτήρι του φρέσκες, τραγανές νότες τροπικών φρούτων εσπεριδοειδών, καπνού, βανίλιας, κηρύθρας και βουτύρου. Στο ποτήρι το χρώμα ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή και τη φυτεία από ωχρό πρασινωπό σε βαθύ χρυσό. Στην περίπτωση του κρύου κλίματος, το αρωματικό μπουκέτο εκτίνεται από εσπεριδοειδή σε πράσινα φρούτα. Σε θερμότερα κλίματα, η μύτη παρουσιάζει φρούτα όπως το μάνγκο, ο ανανάς και η μπανάνα.

Γευστικά το Chardonnay μπορεί να ταιριάξει σχεδόν με όλα τα πιάτα από  σαλάτες, σεβίτσε, λαυράκια καθώς και ζυμαρικά με λευκές σάλτσες, παϊδάκια κοτόπουλου.

Στην Ελλάδα, το Chardonnay καλλιεργείται σε όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές από την Θράκη μέχρι την Κρήτη. Δίνει τόσο φρέσκα κρασιά ‘δεξαμενής’ όσο και κρασιά που έχουν ζυμώσει και ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια.

 Αναφορικά την συγκεκριμένη ποικιλία την συναντάμε σε πολλά μεγάλα  κρασιά της Β. Γαλλίας και της Βουργουνδίας, δίνοντας τα σπουδαία λευκά κρασιά του Meursault, του Montrachet, του Pouilly-Fuisse και του Chablis. Στην Καμπανία, είναι η λευκή ποικιλία που συμμετέχει στην παραγωγή της σαμπάνιας και ειδικά της καλύτερης  ποιότητας, της Blanc des Blanc.


Ακολουθήστε το filoxenianews.gr στο Google News 

Δείτε ακόμα

Ελαιόλαδο: Προβλήματα και προσδοκίες σε δύσκολους καιρούς

Μ. Τ.

Φράουλα: φρούτο με υψηλή διατροφική αξία, ευεργετικές ιδιότητες και λίγες θερμίδες

Μ. Τ.

ATHENA International Olive Oil Competition 2021

Μ. Τ.

Γαστρονομικός τουρισμός: Ποιος είπε ότι το ταξίδι δεν «περνά» από το στομάχι

Γ. Π.

Με διαφορετική αγοραστική συμπεριφορά το φετινό Πάσχα σε σχέση με πέρυσι στον τομέα του λιανεμπορίου τροφίμων.

Μ. Τ.

Τουρισμός και αγροδιατροφή στο νέο ΕΣΠΑ

Ν. Π.
φορτώνει....