Πολιτική Φορείς

10 Διεθνές Συμπόσιο: Οι νέοι μεταξύ γεωστρατηγικών συγκρούσεων και καθημερινής ζωής

Στρέφοντας το βλέμμα στους νέους, το 10 Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης που διοργανώθηκε στο Ολύμπιον, εστίασε τις θεματικές του στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, τις αλλαγές και τα νέα δεδομένα, όπως είναι πιθανό να διαμορφωθούν, μέσα στα επόμενα χρόνια και να καθορίσουν το διεθνές πλαίσιο για την επόμενη γενιά. Στο πλαίσιο του φετινού Συμποσίου, παρουσιάστηκε έρευνα για τους νέους που αποτυπώνει, μεταξύ άλλων, την στροφή τους στην Ευρώπη.

Αρθρωμένο σε τρεις θεματικές ενότητες: Τουρκία, πόλεμος στην Ουκρανία και μια μεγάλη έρευνα για το τι πιστεύουν οι νέοι σήμερα. Ο τίτλος του φετινού Συμποσίου είναι «Οι νέοι σε έναν ταραγμένο κόσμο: μεταξύ γεωστρατηγικών συγκρούσεων και καθημερινής ζωής».

Πρώτο θέμα συζήτησης του Συμποσίου ήταν: η Τουρκία του Προέδρου Ερντογάν. Το 2023 είναι έτος εκλογών για την Τουρκία. Το καθεστώς που έχει οικοδομήσει ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται ότι απειλείται για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. Με τον επίσημο πληθωρισμό να πλησιάζει το 90% κατατρώγοντας το λαϊκό εισόδημα και την τουρκική αντιπολίτευση να κάνει προσπάθειες να συνασπιστεί, ο Ερντογάν έχει στρέψει το βλέμμα του εκτός συνόρων: εξομάλυνση των σχέσεων του με τις χώρες του Αραβικού Κόλπου για ρευστότητα, λεονταρισμοί εναντίον Ελλάδας και Κύπρου για την τόνωση του εθνικού αισθήματος και, τέλος, επιθέσεις κατά των Κούρδων της Συρίας και του Ιράκ για να πολώσει και να διασπάσει την αντιπολίτευση. Τέσσερις ειδικοί, οι τρεις από την ίδια την Τουρκία, με μεγάλη εμπειρία, θα αποκωδικοποιήσουν τη Στρατηγική του Ερντογάν και κατά πόσο αυτή θα του επιτρέψει να παραμείνει στην εξουσία.

[…] ενώ η αντιπολίτευση καθυστερεί την ανάδειξη του δικού της προεδρικού υποψηφίου, εντείνονται οι τακτικοί χειρισμοί του Τούρκου προέδρου με στρατηγικό στόχο τον κατακερματισμό των δυνάμεων της αντιπολιτεύσεως.

Τη σκυτάλη πήρε το πάνελ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: “Είναι η Ευρώπη σε πόλεμο με τη Ρωσία;”. Με τη βοήθεια πέντε κορυφαίων αναλυτών, όπως η διευθύντρια του Κέντρου Ρωσικών Σπουδών του Χάρβαρντ, δυο αντιφρονούντες Ρώσοι δημοσιογράφοι που ζουν στο Λονδίνο, ένας Γερμανός πολιτικός και ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, το δεύτερο πάνελ του Συμποσίου θα προσπαθήσει να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήματα: Για ποιο λόγο εισέβαλε η Ρωσία; Γιατί αιφνιδιάστηκε η Ευρώπη; Ποιες οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής και πως μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος;

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

Φιλοξενία, να δράσουμε σήμερα για το καλύτερο αύριο

Γ. Π.

Notam:Νέα παράταση αεροπορικών οδηγιών πτήσεων εξωτερικού.

N. K.

Κικίλιας: Ο καλύτερος Οκτώβριος όλων των εποχών για τον τουρισμό

Γ. Π.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών-άλυτο το ζήτημα της καταμέτρησης των ενσήμων

N. K.

Αδ. Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ξανακλείσουμε

N. K.

Πότε πληρώνονται επιδόματα και παροχές ΟΠΕΚΑ για τον μήνα Νοέμβριο 2021

N. K.
φορτώνει....