16 C
Άγιος Νικόλαος
24 Μαρτίου 2023
Ξενοδοχοϋπάλληλοι

Υπεγράφη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων

Η συμφωνία είναι διετής και ισχύει έως 31/12/2022.
Προβλέπει τη διατήρηση των αποδοχών των εργαζομένων στα σημερινά επίπεδα και επιλύει θεσμικά ζητήματα λειτουργικού ενδιαφέροντος για τα ξενοδοχεία.


Η ΠΟΞ χαιρετίζει τη συμφωνία καθώς αποδεικνύει πως ο διάλογος μπορεί να δίνει αμοιβαία θετικές λύσεις, ακόμη και μέσα σε μια συγκυρία μεγάλων απωλειών για τα ελληνικά ξενοδοχεία και με σοβαρές αβεβαιότητες για την εξέλιξη και τις επιπτώσεις της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό το 2021.


Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος δήλωσε σχετικά:«Η συμφωνία αποτυπώνει την κοινή θέληση να προχωρήσουμε μπροστά, μαζί. Οι Έλληνες ξενοδόχοι, από κοινού με τους εργαζόμενους στον κλάδο δίνουμε το παράδειγμα της ευθύνης, μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες των 48 χρόνων που τιμάμε αδιαλείπτως το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.Στις δύσκολες στιγμές πρέπει όλοι να βγάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας, κάνοντας το καθήκον μας. Ξενοδόχοι και εργαζόμενοι κάναμε το καθήκον μας.

Έχουμε τη βεβαιότητα πως και η Πολιτεία θα συνεχίσει να πράττει το δικό της καθήκον, στηρίζοντας, όπως οφείλει, την απασχόληση».Σημείωσε δε, ότι «σε αυτή την κατεύθυνση, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι να φτάσουμε στην “επόμενη μέρα” της τουριστικής κανονικότητας έχει καθοριστική σημασία», ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «ένα ακόμη ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό». Και πρόσθεσε:«Οι Έλληνες ξενοδόχοι είμαστε περήφανοι καθώς συνεχίζουμε μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες στην 70χρονη διαδρομή της ελληνικής ξενοδοχίας, να προσφέρουμε στην οικονομία και την κοινωνία. Συνεχίζουμε να επιλέγουμε σταθερά το δρόμο της συνεργασίας και της εργασιακής ειρήνης, ώστε ο τουρισμός, μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να ξαναγίνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής για την οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών της».


Σε ανακοίνωση της και ΠΟΕΕΤ χαιρετίζει με τη σειρά της την υπογραφή της συμφωνίας:
Μετά από μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την Π.Ο.Ξ. που κατέληξε στην μεσολάβηση του ΟΜΕΔ οι όροι αμοιβής και εργασίας του κλάδου ρυθμίστηκαν μέχρι 31/12/2022. Πιο συγκεκριμένα:Στις απαιτήσεις των ξενοδόχων για μειώσεις μισθών που στην αρχή ξεκινούσαν από σχεδόν -20% ., έπεσαν στο -10% και τελικώς ζητούσαν επιτακτικά -5%, καταφέραμε και κρατήσαμε τους μισθούς μας και τα επιδόματα σταθερούς για τα επόμενα δύο (2) χρόνια ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ.


Επίσης καταφέραμε και κρατήσαμε θεσμικά δικαιώματα όπως η επαναπρόσληψη και το επίδομα μετεκπαίδευσης στο 10%.Τρία είναι τα σημεία που πρέπει οι συνάδελφοι να προσέξουν τα οποία ρυθμίστηκαν στην ΣΣΕ μετά από πρόταση της μεσολαβήτριας.


1.- Παρέχεται στον εργοδότη η δυνατότητα σε στιγμές φόρτου εργασίας να μην χορηγεί τις ημέρες ανάπαυσης(ρεπό) συνεχόμενα αλλά πάντα εντός του 7ημέρου όπως ορίζει η εργατική νομοθεσία.
2.– Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε ξενοδοχεία έως 20 δωμάτια και σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων έως 31/12/22 (ημέρα λήξης της σύμβασης) θα αμείβονται με τα μισθολογικά κλιμάκια της σύμβασης μας του 2017.
3.- Οι νεοεισερχόμενοι ανειδίκευτοι στον κλάδο που υπάγονται στην Δ΄ Κατηγορία και μόνον οι νεοεισερχόμενοι το τονίζουμε αυτοί που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά θα αμείβονται για 15 μήνες με 740€ συν όλα τα επιδόματα που απορρέουν από την συλλογική σύμβαση. Τονίζουμε το για πρώτη φορά γιατί αν κάποιος συνάδελφος προσληφθεί φέτος ως νεοπροσλαμβανόμενος στις ειδικότητες της Δ΄ Κατηγορίας σε ένα ξενοδοχείο και του χρόνου προσληφθεί από άλλον εργοδότη, δεν θεωρείται νεοπροσλαμβανόμενος ούτε χρειάζεται να περιμένει 15 μήνες για να μπει κανονικά στις ρυθμίσεις της ΣΣΕ.


Παράλληλα στην Δ΄ κατηγορία προσθέσαμε και νέες κατηγορίες εργαζομένων όπως αυτή του ναυαγοσώστη και εργάτη εξωτερικών χώρων που ως σήμερα αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό των 650€.

google news


Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε 100% ευχαριστημένοι , είναι όμως μια έντιμη συμφωνία που κρατά του μισθούς μας σταθερούς μέσα στην κρίση της πανδημίας, κόντρα σε όλες εκείνες τις φωνές που έλεγαν πως η Ομοσπονδία μας θα συμφωνούσε σε μειώσεις μισθών.

Το επόμενο διάστημα με την βοήθεια του ΟΜΕΔ θα κωδικοποιήσουμε την ΣΣΕ ώστε κάθε εργαζόμενος να ξέρει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του εν όψει της νέας σαιζόν.Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις υπηρεσίες του ΟΜΕΔ και την μεσολαβήτρια κ. Μαλαγαρδή Αθηνά για τη συμβολή τους στην υπογραφή της σύμβασης. Αποδείχθηκε στην πράξη η σημασία ύπαρξης του ΟΜΕΔ.


Ευχαριστούμε τα μέλη της εκτελεστικής που ήταν και διαπραγματευτική ομάδα για την ομοιογένεια που επιδείξαμε κόντρα στις απαιτήσεις για μειώσεις.
Ευχαριστούμε και τα μέλη της διοίκησης που ανήκουν στην μειοψηφία(ΠΑΜΕ) που με την καλοπροαίρετη και καμιά φορά άδικη όμως κριτική τους συνέβαλαν στην υπογραφή της Κ.Σ.Σ.Ε. και τέλος δηλώνουμε την ευχαρίστηση μας που πρυτάνευσε η λογική στις τάξεις των εργοδοτών και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.


Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν πως οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία όλης της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥΣ!!


Στόχος της διοίκησης της Ομοσπονδίας μας είναι να ετοιμάσουμε από τώρα το έδαφος για αναπλήρωση όλων των μισθολογικών απωλειών στην επόμενη σύμβαση.
Τέλος καλούμε την Κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο εργασίας να κηρύξει την κλαδική συλλογική σύμβαση ως γενικώς υποχρεωτική για όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας.

Δείτε ακόμα

ΠΟΞ: Στηρίζει το αίτημα των ξενοδοχοϋπάλληλων για επέκταση του ταμείου ανεργίας

Γ. Π.

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου: Απεργία 9 Νοέμβρη 2021

Γ. Π.

2η Παγκρήτια Ημέρα Καριέρας στα ξενοδοχεία της Κρήτης

Γ. Π.

Ξεκινάει αύριο, Τετάρτη 19 Μαΐου και ώρα 18:00, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων

Γ. Π.

Νομοσχέδιο Χατζηδάκη: Yπερωρίες, οι απολύσεις και η Κυριακάτικη αργία

Γ. Π.

Β. Κικίλιας: Εμβολιασμοί σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες

N. K.
φορτώνει....