Στη σύνοδο κορφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την πέμπτη έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί η πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριακού Μητσοτάκη, για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού κρίθηκε από Σαρλ Μισέλ ως ζήτημα «πολύ καίριο» .
Η πρόταση του πρωθυπουργού, είναι αντίστοιχη με το πράσινο βιβλιάριο που έχει υιοθετήσει το Ισραήλ και που λαμβάνει οποίος έχει πραγματοποιήσει και τις δυο δόσεις του εμβολίου. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού του Ισραήλ, είναι αυτή τη στιγμή το ταχύτερο στον κόσμο, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο επιτρέποντας έτσι στο Ισραήλ, που έχει καταφέρει να εμβολιάσει μέχρι στιγμής το 20% του πληθυσμού του, να βγει από τα σκληρά lockdown πιο γρήγορα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα που είναι δέσμια της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.
Ο Σαρλ Μισέλ όπως και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκαν υπέρ της ιδέας. Οι οποίες αντιδράσεις που εκφράστηκαν στην αρχή από Γερμανία και Γαλλία που έχουν υποστηρίξει πως μια τέτοια ενέργεια θα έδινε την αίσθηση πως πρόκειται για υποχρεωτική ενέργεια, φαίνονται να κάμπτονται, αφού η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού προβλέπει ακριβώς αυτή τη διαδικασία και μάλιστα με σαφήνεια ανέφερε ότι το πιστοποιητικό δεν θα είναι υποχρεωτικό αλλά επί της ουσίας ο κάτοχός του θα μπορεί να αποφεύγει τα μέτρα καραντίνας και παροχής αρνητικού τεστ. Μάλιστα θα επιχειρηθεί να γίνει συντονισμός και συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του τάχθηκε «προς το παρόν» κατά της ιδέας ενός διαβατηρίου εμβολιασμού «σε πλανητικό επίπεδο»
Μια τέτοια πρόταση βέβαια θέλει και την συνεργασία χωρών εκτός ευρωπαϊκής ένωσης όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην ολλανδική δημόσια τηλεόραση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επισήμανε ωστόσο ότι
«αυτή η συζήτηση, αυτό το θέμα είναι ευαίσθητο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, επειδή ορισμένες από αυτές θα έχουν την εντύπωση ότι με ένα τέτοιο πιστοποιητικό στην πραγματικότητα έχουμε αποφασίσει ότι ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και πολλές χώρες πιστεύουν ότι είναι καλύτερο εάν ο εμβολιασμός παραμένει εθελοντικός».
Σίγουρα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα δοθεί ώθηση στην βιομηχανία του τουρισμού που έχει καταρρεύσει εξαιτίας της επιδημίας, αλλά αυτό πρέπει να γίνει σεβόμενοί την ελευθέρια του ανθρώπου αλλά και το καλό του γενικού συνόλου.
Για τον κλάδο του τουρισμού ίσως είναι σωτήριο για να σωθεί η σεζόν αν και ήδη υπάρχουνε διαμάχες μεταξύ ξενοδόχων που σχεδιάζουν να ζητήσουν αντίστοιχο πιστοποιητικό και από τους εργαζομένους. Βέβαια θα είναι οξύμωρο να ζητάμε από τους επισκέπτες μας πιστοποιητικό εμβολιασμού και εμείς ως οικοδεσπότες να είμαστε αντι-εμβολιαστές.
Από την άλλη δεν είμαστε και Ισραήλ ούτως ώστε μέχρι τον Απρίλιο να έχει εμβολιαστεί από το κράτος μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τα ξενοδοχεία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να φροντίσουν αν χρειαστεί και ψηφιστεί από την ΕΕ πιστοποιητικό εμβολιασμού για τα ταξίδια να έχουν τα απαιτούμενα εμβόλια για να εμβολιαστούν και οι εργαζόμενοι τους. Οποίος δεν θέλει να εμβολιαστεί δικαίωμα του φυσικά αλλά δεν μπορείς, αν τελικά ψηφιστεί ως προαπαιτούμενο, οι επισκέπτες να είναι εμβολιασμένοι και όχι εσυ. Αν όμως δεν είναι υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού από τον επισκέπτη του ξενοδοχείου, το ίδιο θα πρέπει να είναι και για τον εργαζόμενο, με τις ιδiες ακριβώς διαδικασίες, rapid test και ότι απαιτείται για να εξασφαλιστεί η υγειά των επισκεπτών αλλά και των εργαζομένων.