Food & Beverages

Ελαιόλαδο: Προβλήματα και προσδοκίες σε δύσκολους καιρούς

Μία ιδιαίτερη συνέντευξη από έναν επαγγελματία από την περιοχή της Σητείας  που ασχολείται πολλά χρόνια με την ελαιοκομία, από το φύτεμα την νέας ελιάς ως τη συλλογή και την πώληση αρίστης ποιότητας  προϊόντων. 

 Μια σύντομη αναφορά στη χρονιά που μας πέρασε.

 Η χρονιά που πέρασε ήταν μία από τις δυσκολότερες των τελευταίων δεκαετιών. Ο συνδυασμός του δάκου και του μύκητα του γλοιοσπορίου έφεραν ένα πολύ κακό καρπό στην ελιά, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του ελαιολάδου και την πτώση των τιμών σε εξευτελιστικές τιμές. Ο παραγωγός δεν κατάφερε να εξοικονομήσει ούτε καν το κόστος καλλιέργειας.

Η νέα ελαιουργική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει, τι προβλήματα αντιμετωπίσατε και πως ξεπεράστηκαν;

 Η ελαιουργική χρονιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρόνια, πλήθος ελαιοπαραγωγών ξεκίνησαν την ελαιοσυλλογή από τον Οκτώβριο και πολλοί περισσότεροι αρχές Νοεμβρίου. Από την στιγμή που άρχισε η απαγόρευση κυκλοφορίας, υπήρχαν τα προβλήματα των εγγράφων. Στις περισσότερες περιπτώσεις των ελαιοπαραγωγών ξεπεράστηκαν, γιατί όλοι εφάρμοσαν τους κανόνες.

Ποιές είναι οι εκτιμήσεις σας γα την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του ελαιολάδου;

 Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα κυμαίνονται στους 230.000 τόνους και σε παγκόσμιο επίπεδο στα 3 εκ. τόνους. Η ποιότητα όσον αφορά την Κρήτη αναμένεται να είναι πολύ καλή ξεπερνώντας τα περυσινά προβλήματα.

Ποιές είναι οι πραγματικές τιμές τουελαιολάδου στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα;

Στην Κρήτη η τιμή του extra παρθένου ελαιόλαδου συνεχίζει να είναι υπερβολικά χαμηλή σε αντίθεση με άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης. Μια πηγή άντλησης στατιστικών στοιχείων σχετικά με την τιμή πώλησης του ελαιολάδου πανελλαδικά είναι  το παρατηρητήριο του ΣΕΔΗΚ [πηγή sedik.gr]. Ελπίζουμε το κρητικό ελαιόλαδο να αποκτήσει την τιμή που του αξίζει.

Μικρές συμβουλές που κάνουν τη διαφορά.

Αυτό που πρέπει να προσέξει ο ελαιοπαραγωγός είναι η μεταφορά του Ελαιόκαρπου που πρέπει να γίνεται σε πλαστικά τελάρα (κλούβες) με οπές αερισμού ή πλαστικούς σάκους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μεταφορά με πλαστικά τελάρα (κλούβες) είναι η καλύτερη, γιατί ο καρπός μπορεί  να “αναπνέει και δεν ανάβει”. Στην μεταποιητική μονάδα, δηλαδή στο ελαιουργείο, πρέπει να κατεργάζεται αμέσως.

Ελαιόλαδο και τουρισμός

 Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας, είτε μέσω εξαγωγών είτε απευθείας  στον ίδιο τον καταναλωτή, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα για τις διακοπές του. Για το 2020 οι πωλήσεις λόγω της μείωσης του τουρισμού από την πανδημία  άγγιξε το 70%. Ευελπιστούμε μια καλύτερη χρονιά του χρόνου λόγω και του εμβολίου.

“ελαιόλαδο….η καρδιά της κρητικής διατροφής”

Tο ελαιόλαδο είναι η καρδιά της κρητικής διατροφής. Ήταν και είναι ένα προϊόν που στους καιρούς των κρίσεων έδινε δύναμη, ζωή και ελπίδα στους καλλιεργητές του. Σ’ έναν τέτοιο καιρό πήραμε την απόφαση να το εμπιστευτούμε και να το αναδείξουμε. Συνεχίζοντας τους κόπους των προγόνων μας, αποφασίσαμε να επενδύσουμε στο εξαιρετικό ελαιόλαδο αυτού του τόπου. Ένα προϊόν άμεσα συνδεδεμένο με τον κρητικό, μεσογειακό και σύγχρονο τρόπο ζωής μας. Ένα προϊόν που αποτελεί την καρδιά της κουζίνας, του πολιτισμού και της παράδοσής μας. Ένα προϊόν προικισμένο με οφέλη και δυνατότητες που αγαπάμε και πιστεύουμε.

Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία CHRISOPIGI OLIVE OIL SITIA KRITIS [ www.chrisopigi.gr  ] και ιδιαίτερα τον κ. Βιτσέντζο Κορνάρο για την συνέντευξη αυτή.

Δείτε ακόμα

Ψήφισμα – Αίτημα ίδρυσης ακαδημαϊκού τμήματος Σπουδών Ελληνικής Γαστρονομίας

Γ. Π.

Λ. Αυγενάκης: «Ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να παίξει ρόλο στρατηγικής σημασίας στην περιφερειακή ανάπτυξη»

Γ. Π.

Kτήμα Κώστα Λαζαρίδη-άλλη μια εξαιρετική οινική χρόνιά!

N. K.

Κρασί: στενά συνδεδεμένος Ο κλάδος με την τεχνολογία

N. K.

Candia Park Village: Βραδιά αφιερωμένη στην κουλτούρα του Ελληνικού Καφενείου από τον Γιάννη Μπαξεβάνη

Γ. Π.

Ανοικτή πρόσκληση σε εστιατόρια της Κρήτης για συνεργασία στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού»

Γ. Π.
φορτώνει....