Το Αγουρέλαιο είναι σίγουρα ένα μεγάλο δώρο της Φύσης. Γνωστό για τις ιδιότητες στην διατροφή του ανθρώπου από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι Αρχαίοι Έλληνες το αποκαλούσαν ωμοτριβές ή ομφάκιο, ενώ σήμερα παγκοσμίως θεωρούν το Αγουρέλαιο ένα premium έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πολύ υψηλής ποιότητας.
Το αγουρέλαιο είναι αποτέλεσμα πρώιμης συγκομιδής της ελιάς, ένα ελαιόλαδο που παράγεται από άγουρους καρπούς που δεν έχουν ωριμάσει και παραμένουν πράσινοι. Στις ελαιοκομικές ζώνες της χώρας, αρκετοί παραγωγοί, ξεκινούν νωρίς το μάζεμα της ελιάς από τις αρχές Οκτώβρη μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.
Έχει λαμπερό πράσινο χρώμα που οφείλεται στις χλωροφύλλες του άγουρου ελαιοκάρπου οι οποίες προσδίδουν στο αγουρέλαιο μεγαλύτερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Διαφέρει στην γεύση από το Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο καθώς είναι έντονα πικρό και κάπως πικάντικο με έντονα φρουτώδη γεύση από αρώματα της φρεσκοκομμένης άγουρης ελιάς.

Το αγουρέλαιο διατηρεί για λίγους μήνες τις ιδιότητες του, για αυτό και δεν είναι διαθέσιμο όλο τον χρόνο. Τα εντονότερα του χαρακτηριστικά είναι φανερά από την παραγωγή του, το Νοέμβριο και μέχρι το Μάρτιο. Όσο περνάει ο χρόνος το αγουρέλαιο χάνει την έντονη γεύση του αλλά όχι τα θρεπτικά του συστατικά. Το αγνό αγουρέλαιο που δεν έχει περάσει καμία επεξεργασία ή φιλτράρισμα, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα εμφανίσει ένα ίζημα (μούρια) στον πάτο του δοχείου, το οποίο είναι φυσικό κατάλοιπο του ελαιολάδου και δηλώνει την αγνότητα του αγουρέλαιου.

Περιέχει όλες τις βιταμίνες και προβιταμίνες του ελαιολάδου, μέταλλα και πολυφαινόλες, που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το ενεργό οξυγόνο και τις ελεύθερες ρίζες.
Στη μαγειρική: Το χρησιμοποιούμε συνήθως ωμό και ταιριάζει εξαιρετικά με κάποια εδέσματα:
– Σε όλες τις σαλάτες, ιδιαίτερα σε αυτές που περιέχουν ένα-δύο το πολύ υλικά (π.χ. βραστό μπρόκολο, πατάτες, ντομάτα με αγγούρι κ.λπ.), για να καταλάβουμε τη γεύση του.
Ψητό κρέας στη σχάρα: Είναι το καλύτερο άρτυμα για ψητές μοσχαρίσιες μπριζόλες και φιλέτα, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Το ίδιο ισχύει και για φιλέτα κοτόπουλου.
Με φρυγανισμένο ψωμί: Ο πιο απλός τρόπος να απολαύσουμε ένα καλό αγουρέλαιο είναι να ρίξουμε μερικές σταγόνες σε φρυγανισμένο ψωμί. Ενισχύουμε τη γεύση προσθέτοντας τριμμένο σκόρδο, αλάτι και μυρωδικά της αρεσκείας μας.
Ωμό μετά το μαγείρεμα: Ελάχιστο αγουρέλαιο σε μαγειρευτά, ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα, όσπρια και ριζότι (ιδιαίτερα αυτά με θαλασσινά) προσθέτει ιδιαίτερο άρωμα.
Με λευκά τυριά: Ρίχνουμε ελάχιστο αγουρέλαιο στα λευκά τυριά ή στην τυροκαυτερή και πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θυμάρι ή μαντζουράνα ή δυόσμο. Επίσης, δίνει ένταση στο τζατζίκι. Ακόμη, ταιριάζει εξαιρετικά (ως λαδολέμονο) σε όλα τα ψητά θαλασσινά, ιδιαίτερα στις γαρίδες.